Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklarar: Därför blir han av med sitt guld

Bolsjunov är först in och håller sin linje på upploppet.
Foto: SVT
Staven knäcks när Kläbo passerar Bolsjunov.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kläbo diskades efter loppet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolsjunov fick silvret och Emil Iversen guldet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

OBERSTDORF. Johannes Hösflot Kläbo körde hem VM-guldet på femmilen – men blev sen diskad.

Varför?

Här förklarar jurychefen Pierre Mignerey beslutet.

– Alexander Bolsjunov gör ingenting fel i den här situationen, men det gör Kläbo, säger Mignerey till SportExpressen.

Pierre Mignerey har precis suttit i ett av VM-historiens längsta jurymöten när SportExpressen träffar honom på arenan i Oberstdorf. Mötet slutade med att Norges superstjärna Johannes Hösflot Kläbo blev diskad från femmilen.

Guldet gick därmed till Emil Iversen, Alexander Bolsjunov fick silvret och bronset gick till Simen Hegstad Krüger.

– Ja, det blev ett långt jurymöte den här gången. Först hade vi problem med att få fram exakt rätt bilder. Vi hade en bra slowmotion-repris, men den började lite för sent. Vi ville ha ett bättre videounderlag innan vi tog beslutet, säger Pierre Mignerey.

– Sen kom en protest från Ryssland och en protest från Norge. Så det blev en del diskussioner där inne.

Kläbo blev diskad för en situation inne på upploppet. Han kom i hög fart bakifrån och försökte ta sig förbi Bolsjunov på utsidan.

Juryn förklarar varför Kläbo diskades

Men Bolsjunov tog en vid sväng och utrymmet försvann för Kläbo – som råkade stöta till ryssens stav när han passerade. Staven gick av och Bolsjunov var därmed chanslös på upploppet.

– Alexander Bolsjunov gjorde ingenting fel, enligt våra regler. Han leder loppet och har rätt att välja vilken linje han vill in på upploppet, säger Mignerey.

– Kläbo försöker passera honom på utsidan, där det inte finns tillräckligt med utrymme för att undvika kontakt mellan honom och Bolsjunov. Och reglerna är tydliga: Ansvaret för en korrekt passering – alltså utan någon kontakt – ligger på åkaren som kör om.

– Därför blir konsekvensen att ansvaret landar på Kläbo. Därför blir han diskvalificerad.

Nyckeln var alltså att Bolsjunov var först in på upploppet?

– Ja, att han var först in och att han inte ändrade sin linje i kurvan.

Norge har 48 timmar på sig att lämna in en skriftlig protest. Den kommer i såna fall att behandlas i nästa instans inom internationella skidförbundet, vilket är deras disciplinära kommitté. 

Tidigare den här säsongen har den kommittén gått emot juryns beslut en gång, det var när Anamarija Lampic blev diskad i Tour de ski för en liknande incident som den som hände på VM-femmilen. Lampic fick då tillbaka sin pallplats i efterhand.


Johannes Hösflot Kläbo tog VM-guld, men diskades efter protest. Nu förklarar Pierre Mignerey varför.
Johannes Hösflot Kläbo körde hem VM-guldet på femmilen – men blev sen diskad. Hör Expressens reporter Philip Gadd sammanfatta kaoset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.