Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: Därför blir Frida Karlsson stoppad

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frida Karlsson, 20, är avstängd på grund av hälsoproblem.

Nu uttalar sig Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, för första gången om beslutet.

– Jag har varit i organisationen i tre år, det här är första gången vi stoppar någon från att tävla, säger han till SVT. 

Den svenska supertalangen var med när världscupen drog i gång i Ruka för drygt en vecka sedan. 

Men i Lillehammer saknades Frida Karlsson och i måndags meddelade skidförbundet att 20-åringen tvingats dra ner på sin totala belastning framöver, både när det gäller träning och tävling. Detta efter en planerad hälsokontroll som genomfördes förra veckan. 

– Hon har genomgått en hälsokontroll och det finns parametrar som sammantaget gör att vi tar det här beslutet. Vilka parametrar, det är Fridas information och det kommer vi inte att gå ut med, sa landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SportExpressen.

– Jag vill inte spekulera i när under säsongen hon är tillbaka, jag vill inte att hon ska behöva känna några sådana förväntningar. Det bästa är om vi får göra det här i lugn och ro och att hon slipper de förväntningarna. 

Svenska landslagets hälsokontroller

• Regelbundna hälsosamtal aktiva och läkare.

• Årligen återkommande utbildningsmoment avseende nutrition med spetskompetent näringsfysiolog.

• Kost- och aktivitetsregistreringar.

• Individuell uppföljning och utbildning.

• Årliga provtagningar, kroppssammansättningsmätningar.

• Utvärderingsanalyser efter träningsläger med kartläggning och ställningstagande till åtgärder.

• I vardagen ett arbetssätt i organisationen där all personal jobbar väldigt nära de aktiva med daglig kontakt framför allt tränare-aktiv.

• Vid behov tillgång till bedömning av beteendevetare.

• Kontrollsystemet kompletteras även med det arbete SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) gör med liknande kontroller, läkarkontakter med hälsosamtal. Samarbete mellan SSF och SOK finns i dessa frågor.

 

Källa: Svenska skidförbundet

Frida Karlsson stoppas från att tävla

Frida Karlsson var besviken i samband med beskedet, men uttryckte samtidigt en stark vilja att komma tillbaka starkare.

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, sa hon i ett pressmeddelande.

Nu uttalar sig den tillförordnade längdchefen Ola Strömberg för första gången om beslutet. Han säger att han aldrig varit med att stänga av en åkare under sina tre år inom organisationen.

– När vi ser att det är en gräns som man går över så tar vi action direkt. Då säkerställer vi att hon kan komma tillbaka och komma i balans näringsmässigt, säger Strömberg till SVT. 

Han fortsätter:

– Om vi misstänker att någon ligger nära gränsen sätter vi in individuella resurser. Hälsan är nummer ett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.