Brita Zackari i SVT under Vasaloppet Foto: SVTBrita Zackari i SVT under Vasaloppet Foto: SVT
Brita Zackari i SVT under Vasaloppet Foto: SVT
Brita Zackari efter målgång Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSENBrita Zackari efter målgång Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Brita Zackari efter målgång Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

"Folk har skrivit till mig i natt att jag är en sopa"

Publicerad

Brita Zackari fick mycket uppskattning för sin insats i SVT:s bevakning av Vasaloppet.

Men Zackari blev också offer för näthat efter att ha konstaterat att hon såg många vita män i spåret, vilket vissa tittare uppfattade som ett politiskt utspel.

– Folk har skrivit till mig mitt i natten att jag är en jävla sopa, säger Zackari.

– Jag ser det inte som ett utspel, det är hennes personliga betraktelse, säger SVT:s projektledare Erika Christensson.

Efter elva timmar och 39 minuter ute i spåren korsade Brita Zackari i mållinjen i Mora i sitt livs första Vasalopp. Zackari fungerade som åkande reporter i SVT:s sändningar, och hela hennes lopp gick att följa på SVT Play.

Flera valde att följa hennes strävan från start till mål – och när Zackari var klar riktade hon ett tårfyllt tack till alla som hade stöttat henne.

"Sinnessjukt känslosamt"

– Det var sinnessjukt känslosamt. Det var jag inte beredd på. Jag blev så rörd av alla som hörde av sig. Det är en lång sändning att följa, nio timmar. Men folk fanns med och hejade. Min telefon bara exploderade av fina kommentarer och i mitt öra fick jag höra att folk skrev en massa fina saker. Så mycket fint har jag aldrig fått höra tidigare, säger Zackari.

Men Zackari har inte bara fått kärlek. Inför loppet fällde hon en kommentar som växte visst missnöje. I en intervju med SVT-programledaren Yvette Hermundstad sa Zackari att det "är väldigt mycket vita män här" och att hon såg fram emot att prata med andra åkare.

"Har sagt mer politiska saker"

Uttalandet klipptes ut och lades ut på Youtube med rubriken "Rasisten Brita Zackari hatar vita män". Citatet plockades också upp av flera hatsajter som stod för en liknande vinkling.

Men Zackari betonar att det inte fanns något politiskt syfte i hennes kommentar.

– Det var ett konstaterande, på samma sätt som att säga att det var fint väder i spåren. Tolkningen har de gjort på egen hand. Jag har sagt mer politiska saker i mitt liv, säger Zackari.

– Mitt jobb var att visa för folk att man inte behöver vara en vältränad kille för att åka Vasaloppet. Och det känner jag mig så jäkla stolt över, alla tjejer som har skrivit att de ska åka Vasaloppet, och folk som berättat att de har följt mig trots att de aldrig har tittat tidigare. Vasaloppet i sin själ är så välkomnande, det är inte till för en liten del av befolkningen, det engagerar alla.

"Trillat in mitt i natten"

Zackari har fått många arga kommentarer via sin Facebook.

– Jag funderar på om jag ska svara. Min erfarenhet är om man svarar dem och bemöter så tar de oftast tillbaka det de har sagt. Det är många meddelanden som har trillat in mitt i natten, där de först skriver nåt positivt och sen "din jävla sopa, fan vad du är dålig", säger Zackari.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, känner igen mönstret i näthatet som har drabbat Zackari.

"En politisk mobilisering"

– Det är samma grupp människor som springer på olika bollar hela tiden. Det är inte svenska folket som reser sig i vrede, utan i allra högsta grad en politisk mobilisering, säger Poohl.

– Deras strålkastare snurrar runt och när den stannar någonstans, då springer alla dit och blir jättearga och upprörda och skyr inga medel för att visa hur mycket man avskyr den här personen. Det är ett ständigt återkommande fenomen.

– Den senaste tiden har till exempel Kakan Hermansson fallit offer för det här. Det kan hända vem som helst som står för något de inte gillar.

Erika Christensson, projektledare på SVT, understryker att hon är riktigt nöjd med Zackaris insats – och att hon inte ser några problem med kommentaren i sig.

– Det var en personlig reflektion från henne. Jag ser det inte som ett utspel, det är hennes personliga betraktelse, säger Christensson.

Kan ni tänka er att ge henne en ny chans som reporter nästa år?

– Vi har inte blickat framåt, men vi är jättenöjda med insatsen hon gjorde.

"Känner mig bakis"

Även Zackari är öppen för att återvända till rollen som åkande reporter.

– Jag tänker på alla som skrivit till mig och funderar på att åka, de vill jag ju åka tillsammans med. Det vore helt underbart, det känns som att vi borde följas åt, säger hon.

Hur mår du i dag efter nio mil?

– Jag var tvungen att lyfta in mina ben i bilen med händerna. Men jag känner inte alls som efter ett Göteborgsvarv. Däremot känner jag lite mer psykiskt. Jag skulle säga att jag känner mig bakis, mina ögon är svullna. Men jag har mest suttit och lapat i mig alla positiva kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag