Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Folk har skrivit till mig i natt att jag är en sopa"

Brita Zackari i SVT under Vasaloppet
Foto: SVT
Brita Zackari efter målgång
Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Brita Zackari fick mycket uppskattning för sin insats i SVT:s bevakning av Vasaloppet.

Men Zackari blev också offer för näthat efter att ha konstaterat att hon såg många vita män i spåret, vilket vissa tittare uppfattade som ett politiskt utspel. 

– Folk har skrivit till mig mitt i natten att jag är en jävla sopa, säger Zackari. 

– Jag ser det inte som ett utspel, det är hennes personliga betraktelse, säger SVT:s projektledare Erika Christensson. 

Efter elva timmar och 39 minuter ute i spåren korsade Brita Zackari i mållinjen i Mora i sitt livs första Vasalopp. Zackari fungerade som åkande reporter i SVT:s sändningar, och hela hennes lopp gick att följa på SVT Play.  

Flera valde att följa hennes strävan från start till mål – och när Zackari var klar riktade hon ett tårfyllt tack till alla som hade stöttat henne. 

"Sinnessjukt känslosamt" 

– Det var sinnessjukt känslosamt. Det var jag inte beredd på. Jag blev så rörd av alla som hörde av sig. Det är en lång sändning att följa, nio timmar. Men folk fanns med och hejade. Min telefon bara exploderade av fina kommentarer och i mitt öra fick jag höra att folk skrev en massa fina saker. Så mycket fint har jag aldrig fått höra tidigare, säger Zackari. 

Men Zackari har inte bara fått kärlek. Inför loppet fällde hon en kommentar som växte visst missnöje. I en intervju med SVT-programledaren Yvette Hermundstad sa Zackari att det "är väldigt mycket vita män här" och att hon såg fram emot att prata med andra åkare. 

"Har sagt mer politiska saker"

Uttalandet klipptes ut och lades ut på Youtube med rubriken "Rasisten Brita Zackari hatar vita män". Citatet plockades också upp av flera hatsajter som stod för en liknande vinkling. 

Men Zackari betonar att det inte fanns något politiskt syfte i hennes kommentar. 

– Det var ett konstaterande, på samma sätt som att säga att det var fint väder i spåren. Tolkningen har de gjort på egen hand. Jag har sagt mer politiska saker i mitt liv, säger Zackari. 

– Mitt jobb var att visa för folk att man inte behöver vara en vältränad kille för att åka Vasaloppet. Och det känner jag mig så jäkla stolt över, alla tjejer som har skrivit att de ska åka Vasaloppet, och folk som berättat att de har följt mig trots att de aldrig har tittat tidigare. Vasaloppet i sin själ är så välkomnande, det är inte till för en liten del av befolkningen, det engagerar alla. 

"Trillat in mitt i natten"

Zackari har fått många arga kommentarer via sin Facebook. 

– Jag funderar på om jag ska svara. Min erfarenhet är om man svarar dem och bemöter så tar de oftast tillbaka det de har sagt. Det är många meddelanden som har trillat in mitt i natten, där de först skriver nåt positivt och sen "din jävla sopa, fan vad du är dålig", säger Zackari. 

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, känner igen mönstret i näthatet som har drabbat Zackari. 

"En politisk mobilisering"

– Det är samma grupp människor som springer på olika bollar hela tiden. Det är inte svenska folket som reser sig i vrede, utan i allra högsta grad en politisk mobilisering, säger Poohl. 

– Deras strålkastare snurrar runt och när den stannar någonstans, då springer alla dit och blir jättearga och upprörda och skyr inga medel för att visa hur mycket man avskyr den här personen. Det är ett ständigt återkommande fenomen. 

– Den senaste tiden har till exempel Kakan Hermansson fallit offer för det här. Det kan hända vem som helst som står för något de inte gillar. 

Erika Christensson, projektledare på SVT, understryker att hon är riktigt nöjd med Zackaris insats – och att hon inte ser några problem med kommentaren i sig. 

– Det var en personlig reflektion från henne. Jag ser det inte som ett utspel, det är hennes personliga betraktelse, säger Christensson. 

Kan ni tänka er att ge henne en ny chans som reporter nästa år? 

– Vi har inte blickat framåt, men vi är jättenöjda med insatsen hon gjorde. 

"Känner mig bakis"

Även Zackari är öppen för att återvända till rollen som åkande reporter. 

– Jag tänker på alla som skrivit till mig och funderar på att åka, de vill jag ju åka tillsammans med. Det vore helt underbart, det känns som att vi borde följas åt, säger hon. 

Hur mår du i dag efter nio mil? 

– Jag var tvungen att lyfta in mina ben i bilen med händerna. Men jag känner inte alls som efter ett Göteborgsvarv. Däremot känner jag lite mer psykiskt. Jag skulle säga att jag känner mig bakis, mina ögon är svullna. Men jag har mest suttit och lapat i mig alla positiva kommentarer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.