Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågar nationerna – efter avhoppen

Foto: EMMI KORHONEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Sverige, Norge och Finland stoppar sina åkare från resten av världscuptävlingarna under 2020.

Det får det internationella skidförbundet Fis att reagera.

– Landslagen tar inte ansvar, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på Fis till SVT.

Efter premiären i Ruka återstår två tävlingshelger i världscupkalendern innan nyår – i schweiziska Davos och tyska Dresden.

Dit kommer varken det svenska, norska eller finska landslagen att resa på grund av den ökade spridningen av coronaviruset i Europa.

– Det är ett väldigt svårt och jobbigt beslut. Vi vill att åkarna ska tävla, speciellt när det går så bra, säger svenska längdchefen Anders Byström.

Internationella skidförbundet Fis tänker arrangera tävlingarna i Davos och Dresden som planerat, men skickar samtidigt en passning till de nordiska landslagen.

Ekonomisk smäll

– De tar inte ansvar för ekonomin eller gentemot de andra landslagen. De gör det förstås av medicinska orsaker, men i Norge tävlade man till exempel i Beitostölen en vecka innan världscupen utan att testa överhuvudtaget, säger Jürg Capol som är marknadsdirektör på Fis till SVT.

Nu väntar en hård ekonomisk smäll för arrangörerna.

– Nu går de miste om pengar för marknadsföring och media. Det innebär konkurs, säger Jürg Capol till SVT.

Han är kritisk till att flera norska vintersportlandslag fortsätter att tävla på internationell nivå samtidigt som längdskidåkarna tvingas stanna hemma.

– Jag förstår inte vad som är skillnaden? Jag hade förstått om Norge sagt att de lägger ner hela säsongen för vinteridrotterna för att smittorisken är för stor. Men att bara ett landslag gör så här, det ger mig en dålig känsla, säger Capol till kanalen.

Efter tävlingarna i Davos och Dresden avgörs Tour de ski med start på nyårsdagen. Varken Sverige, Norge eller Finland har tagit ett definitivt beslut om de ska delta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.