Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FIS-pampens svar: "Totalt nonsens"

"Norge har favör vid jurybeslut".

Det menade SVT-experten Anders Blomquist – som anklagade FIS tävlingsjury för jäv.

Nu svarar FIS på kritiken.

– Det är totalt nonsens. Det är taget ur ingenting och jag vet inte varför han tror så, säger internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey till SportExpressen.se.

Sjur Röthe trängde Marcus Hellner i stafetten i La Clusaz i söndags.

Det väckte starka reaktioner från svenskt håll, inte minst från SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

Det svenska landslaget lämnade in en protest, som avslogs.

Då röt Blomquist till i Vinterstudion.

– Känslan är att när en norsk löpare är inblandad så har de favör när det kommer till jurybeslut. Att det norska förbundet har väldigt mycket inflytande över det internationella skidförbundet, sa han.

"Något svenska tränare talar ofta om"

Nu svarar internationella skidförbundet, FIS, på kritiken.

När SportExpressen.se når tävlingschefen Pierre Mignerey, avfärdar han Blomquists anklagelser.

– Jag vill egentligen inte ge någon respons. Det är ingenting nytt. Det är inte första gången vi hör sådana här kommentarer. Det är också något som de svenska tränarna ganska ofta pratar om.

– Vad jag kan säga är: Vi har regler, förordningar, jurymedlemmar som kommer från olika länder, det är aldrig samma jury och juryn försöker följa reglerna. Jag ser inte vad han bygger sina argument på.

Du tycker alltså inte att det ligger något i det han säger?

– Det är totalt nonsens. Det är helt enkelt inte sant. Det är taget ur ingenting och jag vet inte varför han tror så. Men alla får tycka och tänka vad de vill. Jag vet att juryn följer reglerna eftersom jag sitter i den.

Känner Blomquist

Har det svenska laget uttryckt något missnöje?

– Nej. Efter tävlingen lämnade de in en protest som behandlades av juryn. Sedan informerade vi dem om att de ha 72 timmar på sig att överklaga och det är allt. De håller säkert inte med om beslutet, men tycker de inte att beslutet är rättvist får de ta ärendet vidare.

Migneray säger att han regelbundet träffar Blomquist under världscuptävlingarna. Han säger att de säkerligen kommer att prata nästa gång de ses, men inte för att reda ut det här ärendet.

– Jag känner inte att det är nödvändigt att rättfärdiga juryns beslut. Jag vill inte diskutera de här anklagelserna eftersom det är nonsens, men alla får tycka och tänka vad de vill.

– Vi är vana vid sådana här kommentarer. Till och med från nära vänner. Vi lever i en demokratisk värld och alla får ha sina åsikter.

SportExpressen.se har sökt Anders Blomquist för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.