Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fis överklagar domen mot Therese Johaug

Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pressmeddelandet från FIS

Internationella skidförbundet, FIS, överklagar dopningsdomen mot Therese Johaug, skriver de i ett pressmeddelande.

FIS menar att Therese Johaug inte gjort allt i sin makt för att undvika att få i sig det förbjudna ämnet Clostebol.

Om straffet blir hårdare riskerar norskan att missa OS i Sydkorea nästa vinter.

– Det är oförståeligt, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till VG.

Antidoping Norge yrkade på 14 månaders avstängning och oorska riksidrottsförbundet dömde Therese Johaug till 13 månaders avstängning. Det skulle innebära att norska skidstjärnan får tävla igen i november i år.

Ett straff som både Johaug själv eller internationella olympiska kommittén, IOK, inte valde att överklaga. Men nu meddelar internationella skidförbundet att de tar fallet vidare till idrottens skiljenämnd, CAS.

Johaug åkte fast efter att ha testats positivt för det förbjudna ämnet clostebol, som hon fått i sig via en läppsalva. Och FIS pekar speciellt på det faktum att Johaug missat att dopingvarningen på salvans förpackning.

"Domen lyckas inte återspegla det faktum att Johaug inte läste dopingvarningen på förpackningen, trots att medicinen var okänd för henne och köptes i ett främmande land", skriver FIS i sitt uttalande.

"Straffet är i den nedre delen av eventuella påföljder", fortsätter de.

Väntar på domen från CAS

FIS vill inte uttala sig ytterligare innan CAS tagit det slutgiltiga beslutet i fallet.

För Therese Johaug innebär beskedet ny ovisshet. I majoriteten av de tidigare dopingfallen med substansen clostebol, som är en anabolandrogen steroid, har man valt att döma ut maxstraffet som tidigare låg på två år – och nyligen höjdes det till fyra år.

Om straffet blir längre riskerar Therese Johaug att missa OS i Sydkorea 2018 som pågår mellan 9 och 25 februari.

"Vi är besvikna"

Johaugs advokat Christian B. Hjort är inte nöjd med FIS beslut.

– Vi är besvikna. Det är oförståeligt, säger Hjort till VG.

– Det fanns inget skäl till att FIS skulle överklaga den här domen. Domsutvalets beslut var strängt och det är strängare än CAS rättspraxis. Därför ser jag inget skäl till att de ska överklaga.

Norska skidförbundet står fortsatt bakom Johaug.

– Vi är besvikna och känner med Therese som måste leva i fortsatt ovisshet. Samtidigt respekterar vi reglerna och systemet där FIS och Wada har rätt att överklaga, säger ordförande Erik Röste i ett uttalande.

Även antidopningsbyrån Wada har möjlighet att överklaga domen mot Therese Johaug.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.