Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fis dom: Björgens historia är falsk

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

Under lägret i Val Senales så berättade Marit Björgen att hon inte blev dopingtestad på sju månader.

Något som inte stämmer, enligt Sarah Fussek på FIS antidopingavdelning.

– Eftersom utövaren har gått ut med fel information måste vi rätta till det, säger hon till IltaSanomat.

Direkt efter att det stod klart att Therese Johaug hade testat positivt för doping så startade direkt en debatt om rutinera för dopingkontroller i Norge, samt så frågade sig folk hur ofta de norska skidstjärnorna testades för doping. I Johaugs fall var det 129 dagar, mellan maj och september.

Marit Björgen berättade att hon blev testat under lägret i Val Senales som påbörjades i mitten av oktober - och att det var hennes första på sju månader.

– Jag blev testad i vinter en gång tror jag, det var i mars, och nu när vi kom hit. Mars och nu. Jag blev testad en gång medan jag var gravid, sa hon då.

 

LÄS MER: Northug spär på ryktena: "Såg dem kyssas i en gondol"

 

Björgens miss i berättelsen

Nu visar det sig att Björgens utsago inte stämmer. Den finländska tidningen IltaSanomat har varit i kontakt med det internationella skidförbundet (FIS) antidopingavdelning. De meddelar att Björgen dopingtestades av antidoping Norge i maj i år och att därmed gick det fem månader - och inte sju - mellan hennes två dopingtest.

 

 

 

Av någon anledning så har Björgen antingen glömt provet eller valt att inte berätta om det.

– I vanliga fall skulle vi aldrig gå ut offentligt med det här, utan bara berätta det för utövaren själv och den norska antidopingkommissionen. Men eftersom utövaren har gått ut med fel information måste vi rätta till det. I oktober så blev hon testad av oss från FIS, säger Sarah Fussek på FIS antidopingavdelning.

 

LÄS MER: Johaugs pojkväns oväntade drag under intervjuerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.