Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finske skidkungen pekas ut som dopad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Hans T Dahlskog

Finsk skidåkning skakas av en ny dopingdokumentär där förre skidkungen Juha Mieto anklagas för kopplingar till användande av anabola steroider.

Mieto sjäv dementerar alla anklagelser.

- Det här är fullständig utopi och svartmålning, säger den nu 62-årige finländaren.

Även den förra italienska skidstjärnan Manuela Di Centa anklagas för doping i dokumentären.

https://www.youtube.com/watch?v=kpJsIg_Xtcs

Dokumentärfilmen, som hade pressvisning i dag på måndagen, heter "Sinivalkoinen valhe" och har nu rört upp känslorna rejält i Finland.

I filmen berättar Kaarlo Kangasniemi, före detta olympisk guldmedaljör i tyngdlyftning, att han 1975 i en bastu hamnade i en diskussion om doping med Juha Mieto.

Mieto ska då enligt Kangasniemi ha berättat att han använt fem milligram av den anabola steroiden dianabol, och att han därefter ska ha fått råd om doping av Kangasniemi, som själv erkänt missbruk av anabola steroider under sin karriär.

Juha Mieto, som bland annat tog OS-guld 1976 i Innsbruck, dementerar anklagelserna i dokumentären.

- Det finns inga bevis, det är helt säkert. Jag förnekar allt, säger Mieto till Yle.

Di Centa pekas ut

I dokumentärfilmen påstås också att det italienska skidlandslaget använde bloddoping under finländaren Jarmo Punkkinens period som landslagstränare, i slutet av 1980-talet.

Punkkinen tränade under den perioden bland andra den dubbla OS-vinnaren Manuela Di Centa, som tidigare pekats ut som epo-användare i en polisutredning.

- Di Centa är en av de 33 idrottare som med säkerhet har använt epo-hormon enligt anklagarens experter, säger dopingforskaren Sandro Donati enligt Yle.

Jarmo Punkkinen förnekar alla anklagelser om doping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.