Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finske skandal-experten förvånas – efter siffrorna

Expressens reporter visar upp statistik för Therese Johaug under tävlingarna i Lillehammer. Se ”Skidsnack”.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DAVOS. Håller Therese Johaug på att bli mänsklig?

Den finske experten Jari Isometsä tror det efter att ha tittat på tiderna från loppet i Davos.

– Hon kommer förmodligen att bli slagen i vinter, säger Isometsä.

– Jag ska göra mitt bästa för att vinna mot henne, svarar rivalen Jessica Diggins.

Förra säsongen vann Therese Johaug alla distanslopp utom ett i världscupen. Den här säsongen har hon inlett fyra raka segrar.

Den senaste kom i Davos i söndags. 10 kilometer fristil med individuell start stod på schemat och Johaug vann – precis som väntat.

Segermarginalen ner till tvåan Heidi Weng: 30 sekunder.

Det tycker Jari Isometsä är intressant.

– 30 sekunder på 10 kilometers skidåkning är alltså tre sekunder per kilometer, säger Isometsä i tv-kanalen MTV och påpekar att Johaug ibland vunnit med över minuten i distanslopp.

– Hon kommer förmodligen att bli slagen i vinter.

Tiderna efter damernas 10 kilometer i Davos

Lyfter fram Ebba Andersson

Vem som ska slå henne? Istometsä lyfter fram Norges Ingvild Flugstad Östberg, som vann den totala världscupen i fjol, och Sveriges Ebba Andersson. Båda två har saknats i världscupen under inledningen av den här säsongen.

Östberg har stoppats från start av den norska landslagsledningen, efter att ha visat upp oroväckande resultat i en hälsoundersökning.

Ebba Andersson har problem med ena knäet.

Johaugs tuffaste utmanar hittills har varit lagkompisen Heidi Weng och amerikanskan Jessica Diggins.

– Jag ska försöka göra mitt bästa för att slå henne i vinter, det kan jag lova. Men hon är otroligt stark just nu, säger Diggins med ett leende.

Inspireras av Stina Nilsson

Sadie Maubet Bjornsen, som också tävlar för USA, vittnar också om att åkarna bakom Johaug har känslan att det faktiskt är möjligt att peta ner norskan från tronen.

– Det är klart att vi har känslan att Johaug går att slå. Annars är det meningslöst att ens ställa sig på start. Stina Nilsson visade förra säsongen att det är möjligt och det är väldigt inspirerande för oss andra, säger Bjornsen.

Jari Isometsä var tidigare en av Finlands främsta skidåkare och han tog flera mästerskapsmedaljer under 90-talet, innan han avslöjades som en fuskare under dopingskandalen på VM i Lahtis 2001.

Världscupen fortsätter nästa helg med sprinttävlingar i Planica, utan Therese Johaug. Efter det väntar Tour de ski som startar den 28 december och pågår fram till 5 januari.

Johaugs svar efter Dählies ord

Therese Johaug om orden från ikonen

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.