Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska utspelet: "Är anabola-liknande..."

Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader för att det norska förbundet glömde att anmäla hans astmamedicin till Wada.

Nu menar finska antidopingkommissionens medicinska chef, Timo Seppälä, att det även finns problem med de höga doserna Sundby fick.

– Han har fått anabola-liknande effekter, säger han.

Under en presskonferens på onsdagen meddelade det norska skidförbundet att Martin Johnsrud Sundby straffats för ett dopingbrott.

Det var runt årsskiftet 2014/2015 som det norska förbundet inte anmälde hans astmamedicin till Wada (internationella antidopingnämnden).

Den finska antidopingkommissionens medicinska chef, Timo Seppälä, menar nu att Sundby dock kan ha använt medicinen för att medvetet förbättra sina prestationer.

– Jag vet så klart inte varför han använde den här substansen. Det kan ha varit av misstag, men det kan ha varit medvetet, säger Seppälä.

"Väldigt hög dos för en astmatiker"

Kan man använda det som doping?

– Ja, det kan man. Men jag vet inte om han använt det för att dopa sig. Han kanske inte visste att den här dosen han använt var för hög.

Är dosen för hög för en vanlig astmatiker?

– Den är väldigt hög för en astmatiker. En vanlig astmatiker behöver inte så mycket. Den här dosen används för väldigt allvarliga astmaattacker.

Det norska förbundet menar att Sundby inte dragit några fördelar av att ta medicinen.

– Jag måste poängtera att Martin Johnsrud Sundby har tagit nödvändig och tillåten medicin. Martin har astma och tagit Ventoline. Det här är ett administrativt misstag och som skett efter tolkning av ett väldigt oklart regelverk, sa landslagschefen Vidar Löfshus tidigare under dagen.

"Det är anabola-liknande effekter"

Timo Seppälä hävdar dock att man kan dra stor nytta av medicinen.

Vilken typ av effekter får det här?

– Det är anabola-liknande, men inte lika starkt som riktiga anabola steroider, säger han.

Hur fungerar det om man tar den här dosen?

– Han har använt den här medicinen länge. Och han har fått anabola-liknande effekter. Men jag vet inte om han har tagit så höga doser medvetet. Oavsett är det väldigt höga doser.

Tycker du att det är fel att han fått den här dosen?

– O, ja. Det är dumt att ge så höga doser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.