Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska skidstjärnan lämnar landslaget

Krista Pärmäkoski
Foto: BILDBYRÅN
Pärmäkoski med OS-bronset efter skiathlonen
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Krista Pärmäkoski är Finlands största stjärna på damsidan.

Nu väljer hon att bryta sig loss från finska skidlandslaget.

– Jag är medveten om att förändring bidrar till ett stort risktagande, äsger hon enligt Yle. 

Petter Northug valde bort landslaget för en egen satsning och Charlotte Kalla har också testat det. Nu väljer Krista Pärmäkoski att gå samma väg.

Finska skidstjärnan väljer bort träning i det finska landslagets regi för att i stället träna på egen hand. Pärmäkoski meddelar beslutet på sin hemsida. 

– Efter en så här lång landslagskarriär måste man våga fatta djärva beslut. Nu är läget lämpligt då det under den kommande vintern inte arrangeras några mästerskap, säger hon.

Krista Pärmäkoski
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Ska träna med åkare från andra länder

Finska storstjärnan tog dubbla OS-medaljer i Pyeongchang, silver på 30 km och brons på 10 km. Hon lämnade årets VM utan medaljer men med sin fjärdeplats i totala världscupen var hon överlägset bästa finska förra säsongen.

Pärmäkoskis plan är att träna på egen hand under sommaren och hösten och att även öka sin träningsmängd.

– Den här förändringen innebär ändå att jag kanske kan hitta nya områden som jag kan utvecklas på, säger hon.

När tävlingssäsongen drar i gång ansluter Pärmäkoski till landslaget igen. Tidigare chefstränaren i landslaget Matti Haavisto blir Pärmäkoskis personliga tränare – och hon har för avsikt att träna ihop med åkare från andra landslag.

– Vi har redan länge funderat på det här med Matti. Lägerförberedelserna framskrider och planen är att utnyttja förhållandena, inte minst på hög höjd, i Centraleuropa. Jag har positiva erfarenheter av det sedan tidigare. Vi väljer lägerorterna utifrån var de andra toppåkarna tränar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.