Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska OS-hjälten använde preparat

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PHILIP GADD

Krista Pärmäkoski tog tre medaljer i OS.

Nu avslöjar Ilta-Sanomat att hon hade dispens för att använda ett förbjudet preparat under tävlingarna i Pyeongchang.

– Det finns medicinskt motiverade skäl till det, säger Maarit Valtonen på Finlands olympiska kommitté.

Under den senaste veckan har diskussionen kring så kallad TUE (Therapeutic Use Exemption) tagit rejäl fart. Det handlar om dispens för att använda preparat som egentligen är dopingklassade.

Enligt TV2 var det tre norska idrottsstjärnor som hade fått TUE i samband med OS 2014 och 2016.

– Norge ansökte om en TUE i förbindelse med OS i Rio de Janeiro, medan det i Sotji-OS handlar om två TUE-ansökningar, förklarade Mona Kjeldsberg, läkare i Norges olympiska kommitté.

Nu kommer det även rubriker om TUE i Finland.

Får inte ge fördel

Ilta-Sanomat avslöjar i dag att den finska längdstjärnan Krista Pärmäkoski, en av Charlotte Kallas största rivaler, hade dispens under OS i Pyeongchang – där hon tog två individuella brons och ett silver i stafetten.

Nyheten bekräftas av hennes presstalesperson Heidi Lehikoinen.

Enligt Maarit Valtonen, som arbetar för Finlands olympiska kommitté, meddelar också att ytterligare en finsk idrottare hade fått TUE inför OS 2018.

– Det finns medicinskt motiverade skäl till det här. Om en idrottare inte skulle använda de här preparaten skulle de äventyra sin hälsa. Ett kriterium för att få den här dispensen är att läkemedlet inte ger idrottaren en fördel mot de andra, säger Maarit Valtonen.

Exempel på ett TUE är dispens för att använda dopingklassad astmamedicin, vilket inte är helt ovanligt inom längdskidåkningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.