Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska kravet - ge Johaug hårt straff

Foto: Tv2 / GLOBUS MEDIA
Foto: Tv2 / GLOBUS MEDIA

Om några månader kommer Cas att ta upp Therese Johaug fall.

Nu kräver den finländske idrottsjuristen Olli Rauste att de ger henne ett hårt straff.

– En utövare måste med alla medel se till att se till att inget otillåtet hamnar i hens kropp, säger han till IltaLehti.

Sedan det i höstas framkom att Therese Johaug testat positivt för den anabola steroiden clostebol så har hennes försvar varit detsamma.

Johaug menar att hon har fått läppsalvan Trofodermin, som innehåller clostebol, utskriven till sig av sin läkare Fredrik S Bendiksen och att hon tagit den på hans inrådan. Johaug menar också att hon har missat att det fanns en symbol som varnade att salvan innehöll ett dopingklassat ämne på förpackningen.

För det positiva dopingprovet tilldömdes Johaug 13 månaders avstängning av de norska instanserna, men Fis valde att överklaga domen till idrottens skiljedomstol Cas.

Vill se ett hårt straff

Om några månader förväntas Cas ta upp fallet, och den finländska idrottsjuristen Olli Rauste vill att Cas dömer norskan hårt, någonstans mellan två och fyra år.

Han menar att Johaugs förklaring till hur dopingen kom in i hennes kropp inte kan räknas som en förmildrande omständighet.

– Om det skulle bestämmas att ingen utövare behöver se vad ens medicin innehåller så kommer ingen i framtiden någonsin kunna få ett längre straff än det Johaug får, säger han till IltaLehti.

Tror att Cas kommer döma hårt

Rauste menar vidare att han har svårt att se något annat än ett minst två år långt straff, om man går efter Cas policys.

– Om man tittar på tidigare fall så är utövaren ansvarig för att se om det de tar innehåller en förbjuden substans. En utövare måste med alla medel se till att se till att inget otillåtet hamnar i hens kropp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.