Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.

Finska jätteilskan mot Edin efter masskrasch

Publicerad

LAHTIS/STOCKHOLM. Johan Edin var på väg att gå vidare till semifinal i sprinten i Lahtis.

Men i kurvan mot upploppet föll flera åkare – och finländaren Matias Strandvall var rasande på svensken.

Efter situationen stod det klart att finländaren diskats.

– Det säger väl det mesta att det var han som blev diskad, säger Edin.

– Det är självmord, säger Strandvall.

Den svenske sprintern Johan Edin hade ett bra läge i kvartsfinalen i sprinten Lahtis, när han som förste man kom in i kurvan inför upploppet.

Men Edin fick tampas med flera åkare som ville tränga sig förbi bakifrån – och föll tillsammans med fyra andra åkare.

Finländaren Matias Strandvall, som trängde sig förbi på insidan, var rasande efter loppet. Efter situationen syntes finländaren gestikulera till Edin, och när svensken gjorde en intervju med SVT bröt Strandvall in.

– Jävligt onödigt, hördes han säga.

– Jag kommer in före honom (Strandvall) och han ger mig en armbåge i ansiktet. Men jag tror inte det var medvetet. Det är tråkigt att det slutar så här, säger Johan Edin.

Edin: "Han skrek en del"

Edin menar att han själv var först i spåret, och hade svårt att lämna något utrymme när åkare kom på båda sidorna.

– Jag tycker att jag går in först i kurvan och försöker bara hålla min inner. Då kommer det två på en lucka, men jag kan liksom inte bara kliva åt sidan för dem, säger Edin.

Och FIS-juryn verkade hålla med Edin. Strandvall fick ett gult kort, och diskvalificerades eftersom han hade ett kort sedan tidigare.

Det såg ut som han skrek en del grejer till dig.

– Ja, det är tur att jag inte kan finska. Han skrek att det var jävligt onödigt gjort. Men det säger väl det mesta att det var han som blev diskad, att det kanske var han som gjorde något onödigt.

Strandvalls version

Matias Strandvall har en annan version av situationen. Han menar att Edin försökte rycka tillbaka honom, när han närmade sig bakifrån.

– Jag ser att båda norrmännen går om Edin så jag försöker gå om på innersidan, jag ser chansen att gå in. Då märker Edin det, och försöker stänga in. När jag glider upp och står mellan honom och banmarkeringen känner jag i midjan att han tar tag i mig och rycker bakåt. För mig är det rött kort och diskning, säger han.

Finländaren betonar att han inte har någonting emot Edin som person, men att han inte förstår hans uppträdande i den situationen.

– Det är självmord, både han och jag hade kunnat gå vidare. Jag förstår inte.

Emil Iversen vann tävlingen före landsmännen Finn Hågen Krogh och Petter Northug.

 

LÄS MER: Stina Nilsson missade finalen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag