Foto: Inlägg på Instagram-kontot ptrthugjr
 Foto: Inlägg på Instagram-kontot ptrthugjr

Fejkkonto i Northugs namn på Instagram

Publicerad

Ett Instagram-konto i Petter Northugs namn har skapat förvirring bland både fans och press.

Bland annat har bilder av skidstjärnas bilolycka publicerats via kontot, där den falske Northug "tackar för stödet".

– Det har tagits över av någon som vi inte vet vem det är, säger Northugs manager Are Sørum Langås till Dagbladet.

För några timmar sedan publicerade Instagram-kontot "ptrthugjr" en bild på Audin som Petter Northug körde genom ett räcke i Trondheim under gårdagen.

Jämte kraschbilden fanns också ett meddelande från "Northug".

"Tack för allt stöd från bekanta och obekanta. Alla som stöttar mig är mina vänner. Jag gjorde ett dumt misstag och är redo att ta mitt straff. När jag känner mig redo ska jag uttala mig om händelsen i medierna. Det här kunde ha hänt den bäste", står det i meddelandet.

"Vet inte vem det är"

Men kontot är fejk. Det bekräftar Northugs manager Are Sørum Langås, som dock också erkänner att Northugs officiella hemsida tidigare har länkat till kontot.

– Petter ändrade sitt användarnamn för några veckor sedan. "Ptrthugjr" har tagits över av någon som vi inte vet vem det är. Länken på hemsidan har korrigerats, säger Langås till Dagbladet.

Kontots koppling till Northugs hemsida har lurat många att tro att 28-åringen själv ligger bakom profilen.

Har nytt användarnamn

För några veckor sedan publicerades en bild där Northug påstods ha bytt till sommardäck på sin Audi, vilket SportExpressen.se uppmärksammade under gårdagen. Bilden i fråga har nu raderats.

Northugs nya – och äkta – Instagram-konto går under användarnamnet "jantelov1". Enligt Dagbladet har någon utnyttjat namnbytet till att lägga beslag på stjärnans gamla användarnamn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag