Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangens pengaregn efter den stora succén

Linn Svahn.Foto: GEPA PICTURES/ PATRICK STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Hon knäckte Nadine Fähndrich i sprintstafetten i Dresden.Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN

DRESDEN. Linn Svahn, 20, har fått ett hysteriskt genombrott i världscupen.

Och nu kommer belöningen.

Hon får nära en halv miljon kronor i prispengar för sina insatser under de senaste fyra veckorna.

– Pengar rullar in som de ska, det går bra nu, säger Svahn med ett leende.

Inför den här säsongen var det inte många som hade koll på Linn Svahn. Nu har 20-åringen från Östersund tagit fyra världscupsegrar på tre tävlingshelger.

Allting började med skrällen i Davos, där hon tog hem den individuella sprinten. Hon följde upp det med en seger i sprintstafett i Planica. Och under den här helgen i Dresden blev det vinst både i den individuella sprinten i och i sprintstafetten.

Trots det är Svahn missnöjd när SportExpressen träffar henne utanför den svenska vallatrailern i Dresden.

– Det är jätteskönt att vinna, men jag går och grämer mig för att jag gjorde det så spännande där på upploppet…

”Inte den bästa spurten”

Hon pratar om duellen med Nadine Fähndrich i sprintstafetten. Det var riktigt jämnt hela vägen in på upploppet – men till slut kunde Linn Svahn fixa en svensk seger med 0,1 sekunders marginal.

– Jag gjorde inte den bästa spurten i mitt liv. Men det är ändå kört att kunna ta hem det, även fast man inte kör på toppen av sin förmåga, säger Svahn.

Du har höga krav på dig själv?

– Ja… jag har egentligen inte rätt att vara sur när jag vinner. Men när jag känner att jag har lite mer att ge under de sista 20 meterna så skaver det.

Pengaregn över Svahn

Hennes framgångar under de senaste fyra veckorna innebär också ett ekonomiskt lyft. Linn Svahn har fått närmare en halv miljon kronor i prispengar från det svenska och det internationella skidförbundet. Mer exakt: 490 000 kronor.

– Vad jag säger om det? Pengar rullar in som de ska, det går bra nu, säger Svahn med ett leende.

Vad betyder det att det trillar in lite pengar, när man har det här som yrke?

– Det är väl en förutsättning om man ska kunna satsa. Man måste få det ekonomiska att gå runt. Men… jag tror inte man ska hålla på med skidåkning om man vill tjäna storkosingar, det tror jag inte. Det är inte det som motiverar mig, men det är kul. Det är en bonus.

– Tänk förra året, då tjänade jag några tusingar på ett år… det är kul att vara senior!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.