Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens första ord efter stjärnans död

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Justina Kowalczyk, Mona-Liisa Nousiainen och Maiken Caspersen Falla. Foto: PHILIPP BREM / BILDBYRÅN

Mona-Liisa Nousiainen höll sin sjukdom hemlig i ett år innan hon dog, 36 år gammal.

Nu har skidstjärnans familj brutit tystnaden om bortgången för första gången. 

Nyheten om Mona-Liisa Nousiainens död skakade om skidvärlden. Hon var ett välkänt namn i världscupscirkusen med över 110 tävlingsstarter. Hon deltog också i ett OS och fyra VM.

I mars 2018 Nousiainen sin sista världscuptävling och bara månader efter detta diagnostiserades hon med en aggressiv cancertyp. 

Nousiainen och hennes familj valde att hålla sjukdomen hemlig för allmänheten. Men i den innersta kretsen visste man att 36-åringen låg för döden. 

– Det var väntat. Vi visste att hon mådde dåligt. Hon har kämpat länge, sa Mika Kumala, mångårig ledare i det finska förbundet, när SportExpressen talade med honom i samband med dödsbeskedet. 

Sorg efter Nousiainen

Nu har en medlem i familjen för första sagt något i offentligheten om bortgången. Nousiainens syster Rosa-Maria Knutar har skrivit om sin sorg i ett Instagram-inlägg. 

”Det har varit en tuff sommar. Jag har sprungit och pratat med min syster. Kära Mona, du vet att du kan höra mig! Saknaden är enorm”, skriver Knutar. 

Mona-Liisa Nousiainen var gift med landslagsåkaren Ville Nousiainen 2010. De fick en dotter tillsammans 2010.

Sörjs av svenskarna

Hon var bekant med flera svenska landslagsstjärnor, däribland Ida Ingemarsdotter. 

– Mona-Liisa var en härlig människa jag alltid brukade prata med när vi mötes på tävlingar, hon var en riktig sprinter. Och vi fick under årens lopp även veta att vi var släkt med varandra, fyrmänningar. Mina tankar går till hennes familj och hennes nära, sa Ida Ingemarsdotter till SportExpressen i förra veckan.