Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Familjen ville berätta – väcker massa känslor”

Anders Blomquist.Foto: SVT
Jacob Hård.Foto: SVEN LINDWALL

I programserie ”Hårds historier” minns Jacob Hård tillbaka till Vasaloppet 1988, där bröderna Blomquist vann och gemenamt skar mållinjen först. 

Numera är Hård och Anders Blomquist kolleger – och avsnittet blev på många sätt speciellt:

– Det här låg mig väldigt varmt om hjärtat, säger han. 

År 1988 delade bröderna Blomquist, Örjan och Anders, segern i Vasaloppet. 

Bilderna på när bröderna gemensamt bär kranskullan på axlarna över mållinjen har blivit ett välkänt porträtt och är ett av idrottsögonblicken som Jacob Hård minns tillbaka till i ett avsnitt av ”Hårds historier” i SVT. 

Efter att avsnittet visats har Hård hyllats för sitt hantverk när han intervjuar bland annat sin numera SVT-kollega, den tidigare längdskidåkaren Anders Blomquist, om ”Brödrabragden”. 

Det blev ett avsnitt som berörde Hård extra starkt: 

– Det var väldigt speciellt och jag har privilegiet att få göra lite personliga val och då är det klart att det här låg mig väldigt varmt om hjärtat, säger han. 

Gick bort i cancer 

Jacob Hård träffade tidigt på bröderna Blomquist: 

– Jag har vuxit upp på Lidingö och Örjan var lite närmare mig i ålder, jag kände honom en del och han var även en duktig löpare och jag höll ju också på med löpning.

År 2000 gick Örjan bort i cancer bara 42 år gammal och Jacob menar att segern i Vasaloppet är något som familjen Blomquist gärna minns tillbaka och berättar om.  

Medverkande i reportaget är även pappa Assar Blomquist. 

– Assar ingick i ledarteamet runt dem, så jag kände att pappan till två söner som gör en sådan här historisk grej, honom ville jag verkligen ha med.

”Det var så stort...”

I en tidigare intervju med SportExpressen så berättade också Anders Blomquist vad ögonblicket betydde för honom: 

– Det är en fin minnesbild. Ända sedan jag och Örjan var små hade Vasaloppet varit en väldigt stor sak för oss. Vi växte uppe i ett hem där det pratades mycket skidåkning och att vi sedan fick vinna tillsammans var oerhört stort, sa han då.  

Kollegan Jacob Hård visste att inspelningen skulle bli extra känslosam men han menar att det ändå blev fint för alla inblandade:

– Det blev aldrig på ett sätt som gjorde att det var svårt att hantera. Jag tror att både föräldrarna och Anders gärna berättar om det här just för att det var så stort för Örjan också, säger Hård. 

Anders och Örjan Blomquist efter Vasaloppet-segern.Foto: © BILDBYRÅN

”Mest härliga känslor”

Han fortsätter:

– De saknar naturligtvis honom något alldeles oerhört, inte på ett sådant sätt att de här väcker några svåra känslor. Det tror jag inte, det väcker massa känslor, men mest härliga känslor hos dem. 

Jacob Hård har fått motta många fina reaktioner på reportaget både från omgivningen och i sociala medier: 

– Jag tyckte själv att Anders berättade så fantastiskt bra och vi tyckte själva att det var ett väldigt tacksamt material att jobba med. Så vi tänkte att det här borde publiken gilla. Men det känns väldigt häftigt att det också blev så. 

Han är tacksam för att han fått återge berättelsen som ligger bakom den legendariska bilden, på bröderna som bär kranskullan: 

– Många har sett den där målgången men inte så många som har hört hela historien. Det var roligt att få berätta den. 

Örjan och Anders Blomquist bär kranskullan Karin Värnlund.Foto: SÖREN KARLSON

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.