Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falun får skid-VM - för fjärde gången

Charlotte Kalla för chans till nya framgångar i Falun. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Falun kommer att stå som värd för skid-VM 2015. Det beslutade Internationella skidförbundets (Fis) styrelse vid kongressen i Antalya, Turkiet, på torsdagen.
- Det känns som att det blir enkelt att satsa fem år till nu. Det är en dröm som går i uppfyllelse att ha VM på hemmaplan, säger skidstjärnan Anna Haag till SportExpressen.se.
I Faluns kamp om att få arrangera skid-VM har bland annat skidstjärnorna Anna Haag, Charlotte Kalla och Emil Jönsson varit engagerade. Tidigare i veckan åkte de till Antalya i Turkiet för att hjälpa till att övertyga Internationella skidförbundets styrelse om att Falun borde få chansen att arrangera VM.
Och vid 18-tiden på torsdagen kom beskedet: Falun kommer att stå som värd för VM 2015.
- Så jäkla kul. Det är så himla skönt, när vi avsatte tid att vara med och försöka få det och så lyckades det.  Och själva presentationen, jag inledde och Emil (Jönsson) avslutade. Så det känns som att det måste ha bidragit lite i alla fall, säger Anna Haag.
Hon fortsätter:
- Det känns som att det blir enkelt att satsa fem år till nu. Det är en dröm som går i uppfyllelse att ha VM på hemmaplan. Nu är det bara att se till att man är hel och frisk då så att man får vara med. 
Kampen var hård om arrangemanget. Det krävdes tre röstningsomgångar bland de femton röstande innan Falun stod som segrare.
- Kombinationen av ett bra koncept, en lång tradition med väl genomförda tävlingar och att de lyssnade på argumentet att det 2015 blir 22 år sedan vi hade VM var nog det som avgjorde, säger Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes till TT.
- Vi visste att akilleshälen var vår tunna position i backhoppning. Det är väldigt stort internationellt, men vi försökte vända det till att ett VM kan bli injektionen som svensk backhoppning behöver.
Någon budget för VM 2015 är ännu inte framtagen. Och det mest akuta, att lyfta backanläggningen i Lugnets skidstadion till internationellt snitt, finns ännu inga slutliga beslut om.
- Med automatik kommer vi att få världscuptävlingar i backe också före VM.

"Betyder mycket"

Falun hade tre konkurrenter om arrangemanget: Oberstdorf, Tyskland, Lahtis, Finland, och Zakopane, Polen. Det blir fjärde gången som Falun arrangerar världsmästerskapen i skidor. Tidigare VM i Falun var 1954, 1974 och 1993.
Förutom tre tidigare VM i Falun har Sverige stått som värd ytterligare en gång – 1934, då VM avgjordes i Sollefteå.
Nästa års VM avgörs i Oslo. 2013 står Val di Fiemme, Italien, som värd.
- Jag vill rikta ett varmt tack till alla som arbetat med vår VM-kampanj, till alla som bidragit ekonomiskt och till alla som gett oss sitt stöd. Att Falun och Dalarna får stå som värd för ett nordiskt VM 2015 betyder väldigt mycket för svensk skidsport, säger Per Lehmann.