Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fallas oväntade teori
efter Nilssons seger

Stina Nilsson visade fin VM-form i Otepää
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Hon vann först kvalet – och sedan tog hon hem hela tävlingen
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Eurosport.

OTEPÄÄ/STOCKHOLM. Stina Nilsson vann dagens VM-genrep i estländska Otepää.

Efter uppvisningen menade Maiken Caspersen Falla att den svenska storstjärnan var oslagbar – för att hon väger så mycket.

– Det är väldigt svårt för mig, säger Falla.

– Ja, jag har nytta av att vara lång och tung, svarar den åtta kilo tyngre Nilsson.

Den svenska superstjärnan Stina Nilsson var det stora utropstecknet under Tour de Ski i början på januari.

Sedan dess har Nilsson gått in i en uppladdningsperiod inför VM – och med bara dagar kvar till mästerskapet i Lahtis lämnar hon nu ett mäktigt formbesked.

Hon vann kval, kvartsfinal, semifinal i överlägsen stil – och väl i finalen var det inte heller där något snack om saken.


LÄS ÄVEN: Ida Ingemarsdotter rasar efter uttåg i semi

Nilsson: "Jag är väldigt lycklig"

In på upploppet hade Nilsson skakat av sig samtliga utom "den eviga tvåan" Maiken Caspersen Falla (sex andraplatser i år) – och sista biten in mot mål hade Stina Nilsson stenkoll.

Hon vann klart före Falla, och duon lämnade alla långt bakom sig.

– Det var väldigt svårt för mig i dag. Jag kände mig bättre och bättre unde dagen och jag är väldigt glad att vinna finalen. Jag är väldigt lycklig, säger hon.


LÄS ÄVEN: Marit Bjögrens ilska efter kaoset i loppet: "Jag blir förbannad"

"Tufft att bemästra"

Stina Nilsson menar efter loppet att det var synnerligen svårt att handskas med det lösa underlaget.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag löste situationerna och tar med mig mycket från i dag. Men jag drar inte för stora växlar. Jag tar med mig det jag gjorde bra, och mår inte dåligt, säger hon och fortsätter angående stundande VM:

– Jag står fast vid att det finns många åkare som inte fått ut sin stora potential än, framför allt Marit.

"Vann på grund av sin vikt"

Efter loppet menade tvåan Maiken Caspersen Falla att en nyckel till Stinas seger var svenskans vikt. Hon menar att Nilsson var "omöjligt" att slå i och med det.

– Jag fokuserade mest på andraplatsen. Jag vet att hon är tuff att slå. Hon är tyngre än mig och har en väldig fördel i nedförsbacken där. Då är det väldigt svårt för mig, säger Falla (60 kilo).

Stina Nilsson (68 kilo) svarar på viktkommentaren:

– Jag åkte väldigt bra utför i dag, och har nytta av att vara lång och tung. Så jag är nöjd med det. Det är väl befogat kanske.

OTEPÄÄ, Estland

Herrar, sprint (f), final
1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Finn Hågen Krogh, do, 3) Sergej Ustiugov, Ryssland, 4) Federico Pellegrino, Italien, 5) Sindre Bjørnestad Skar, Norge, 6) Håvard Solås Taugbøl, do.
Sv plac
7) Calle Halfvarsson, 25) Karl–Johan Westerberg, 31) Teodor Peterson.
Världscupen, e 24 av 31 deltävl
1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 1 348 p, 2) Ustiugov 1 064, 3) Matti Heikkinen, Finland, 792, 4) Alex Harvey, Kanada, 728, 5) Marcus Hellner, Sverige, 648.
Övr sv plac
12) Halfvarsson 431, 26) Jens Burman 225, 29) Peterson 183, 33) Daniel Rickardsson 170, 42) Oskar Svensson 125, 52) Emil Jönsson 96, 60) Johan Olsson 83, 61) Gustav Eriksson 83, 74) Martin Johansson 55, 93) Viktor Thorn 28, 97) Robin Norum 25, 104) Axel Ekström 22, 108) Johan Edin 20, 119) Erik Silfver 15, 123) Karl–Johan Westberg 14, 132) Simon Persson 8, 136) Anton Linidblad 7, 142) Simon Andersson 5.
Damer, sprint (f), final
1) Stina Nilsson, Sverige, 2) Heidi Weng, Norge, 3) Kikkan Randall, USA, 4) Sophie Caldwell, do, 5) Hanna Kolb, Tyskland, 6) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge.
Övr sv plac
14) Ida Ingemarsdotter, 15) Hanna Falk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.