Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fallas hårda kritik: ”Blir en enorm risk”

Maiken Caspersen Falla är orolig.Foto: BILDBYRÅN
Världscupen startar om en månad.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

41 lopp på fyra månader – i åtta olika länder.

Programmet i världscupen döms nu ut av Norges sprintstjärna Maiken Caspersen Falla.

– De utsätter oss för en enorm risk, säger Falla till VG.

Många trodde att världscupprogrammet skulle ritas om helt på grund av coronapandemin. Det låg till och med en ”Plan B” på bordet, med flera tävlingar i rad i ett och samma land för att minska resandet.

Men den 18 september kunde SportExpressen avslöja att internationella skidförbundet (Fis) valt en annan väg. Schemat skulle se ut som vanligt. Med tävlingar i fyra olika länder redan innan jul.

Kort därpå blev det bekräftat.

”En hög smittorisk”

Maiken Caspersen Falla, som sällan är rädd för att säga vad hon tycker och tänker, blev förvånad över beslutet.

– Jag tycker det låter väldigt offensivt och kanske lite naivt av Fis att köra ett helt vanligt program, säger Falla till VG.

Totalt sett är det alltså 41 lopp på fyra månader, i åtta olika länder. Och allting avslutas med tävlingar i Kina.

– De utsätter oss åkare och teamet runtomkring för en enorm risk. Vi ska resa genom många städer och flygplatser, där det är hög smittorisk. Det är ganska många flygplatser vi ska besöka under vintern, med nedbrutet immunförsvar. Det gör mig allra mest orolig, säger Falla som själv haft stora problem med förkylningar och luftvägsbesvär under de senaste åren.

Fis vidtar åtgärder

Åkarna i världscupen kommer att behöva göra två PCR-test inför varje tävlingshelg, för att säkerställa att de inte har coronaviruset. Ett test görs på hemmaplan och ett test görs när de kommit fram till tävlingsorten.

Maiken Caspersen Falla ser framför sig en minst sagt osäker vinter.

– Vad händer om ett helt lag sätts ur spel för att de blivit coronasmittade? Låt oss säga att någon av de stora nationerna som Norge och Sverige tvingas ställa in. Vad händer då?

Hon fortsätter:

– Jag själv försöker bara förhålla mig till situationen. Jag kommer nog inte åka på alla tävlingshelger, utan välja ut några. I det här läget är jag glad att jag har lite erfarenhet.

Världscupen startar den 27 november med tävlingar i finska Ruka.

Stort uppsnack inför säsongen: ”Livrädd för henne”

Allt du behöver veta – Skidsnack-gänget guidar dig rätt inför premiären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.