Foto: Bild från Eurosports sändning.
 Foto: Bild från Eurosports sändning.

Falk diskad i sprinten: "Det är vansinnigt"

Publicerad

FALUN/STOCKHOLM. Hanna Falk stod för en kostsam miss i kvartsfinalen av VM-sprinten.

Efter en incident där hon trängde undan Sadie Bjornsen blev hon diskad.

– Två gula i kort i samma lopp på ett VM är en mardröm, säger Falk till SportExpressen.

Hanna Falk inledde sin kvartsfinal med att tjuvstarta och fick ett gult kort.

Det skulle stå henne dyrt.

För det var inte den enda regeln hon bröt under loppet. På startrakan skulle hon byta spår och begick ett stort misstag.

Hon åkte upp i rygg på Marit Björgen och stängde vägen för amerikanskan Sadie Bjornsen.

– Hon kom bara in rakt framför mig, jag hade ingen plats att röra mig alls. Jag fick stanna helt, efter det försökte jag komma i kapp men det var för svårt, säger Bjornsen till SportExpressen.

Förtjänade hon att diskas?

– Ja, det gjorde hon.

Insåg direkt att det var fel

SVT:s kommentator Jacob Hård insåg direkt att Falk hade gjort något fel.

– Det där kan bli problem här, säger han och fick medhåll av Anders Blomquist.

– Det finns en överhängande diskningsrisk. Det är riktigt onödigt, det finns anledning för henne att göra så. Hon blir alldeles för het, säger han.

Falk fullföljde hela loppet och gjorde det på ett imponerande sätt. Hon åkte in som trea bakom Stina Nilsson och Marit Björgen på en tid som hade kunnat räcka till semifinal.

Men efter loppet tilldelades hon sitt andra gula kort och diskades.

– Det är vansinnigt gjort av henne, säger Blomquist.

Förbundskapten Rikard Grip säger till SportExpressen att de inte tänker protestera mot beslutet.

"Känns ganska tomt"

Falk var grymt besviken efter diskningsbeskedet. Till SVT sa hon:

– De får snart spärra in mig med tanke på alla dessa gula kort.

För SportExpressen berättar hon om den olyckliga situationen.

– Jag har inte sett det själv, så det finns inte så mycket att säga om. Jag hade som plan att gå i rygg på Marit, jag var så inställd på det. Jag är säkert snäppet före i den situationen, men inte tillräckligt för att byta spår där, säger hon.

Hon tänkte inte under loppet att det kunde resultera i en diskning.

– Där och då tänker man inte. Man vill bara köra, då skiter väl jag i det.

Hon fick tidigt vet att landslagsledningen inte kunde göra någonting åt beslutet. Men Falk tyckte att bedömningen var för tung.

– Jag har inte sett det, men det är hårt hur det än är. Två gula i kort i samma lopp på ett VM är en mardröm... Det känns ganska tomt just nu.

Sprintstjärnan Kikkan Randall hade det ännu värre. Hon bröt ihop i tårar efter att ha missat kvalet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag