Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experternas oro – efter turbulensen: ”Självmål”

Stina Nilsson och förre landslagschefen Rikard Grip. Foto: NILS PETTER NILSSON
Anders Blomquist, expert i SVT. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Torgny Mogren, skidlegendar och expert i Radiosporten. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Fyra tunga ledare har lämnat längdlandslaget.

Den senaste tidens turbulens skapar oro i skid-Sverige - och rollen som längdchef i förbundet är fortfarande inte tillsatt - om den ens blir det.

– Att i princip få hela ledningsgruppen utraderad på några månader och tvingas till paniklösningar in i säsong… Det är klart att det inte är bra, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

– Det är bara att hoppas att de hittar rätt personer och att det blir lugn och ro i leden, säger legendaren, och Radiosportens expert, Torgny Mogren.

Flera tunga nyckelpersoner har lämnat längdlandslaget inför den kommande säsongen, som startar om dryga tre månader med världscuppremiär i finländska Ruka. 

Landslagschefen Rikard Grip slutade. Längdchefen Johan Sares likaså, precis som vallachefen Urban Nilsson. 

Och Grips ersättare Jonas Petersson hann inte med mer än drygt fyra månader på sin post innan det blev känt förra helgen att han lämnat sin post. 

Anledningen? 

Peterson fick gå till följd av oenigheter i organisationen, bland annat en schism med skidlandslagets vallningsteam, enligt TT. 

– Det är väl olika saker i förändringsarbetet i organisationen där vi inte har varit helt överens, sa Peterson till SportExpressen.

Förbundsdirektören Ola Strömberg kommenterade ”skilsmässan” så här: 

– Vi var inte överens i hur man ska gå vidare och då är vi tvungna att dela på oss. Vi vill inte gå på detalj om vad det är för något, även om vi har respekt och förstår att det kan vara intressant.

Rotationen på ledarsidan har väckt reaktioner. Herråkaren Viktor Thorn utryckte oro för SVT och sa att situationen var ”dåligt skött” av förbundet. 

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i landslaget, kallade situationen ”tragisk” och efterlyste ledarskap av Ola Strömberg. 

SportExpressen har talat med flera insatta personer i skid-Sverige, som också är fundersamma över utvecklingen. 

SVT:s expertkommentator Anders Blomquist kommenterar situationen så här:

– Det är väl alldeles uppenbart att skidförbundet har tappat greppet om den långsiktiga utvecklingen och hur man rekryterar och får människor att jobba, säger Blomquist. 

Hur tror du att det här påverkar åkarna? 

– Lyckas man få till vallateamet nu, att man får harmoni och bra personer som jobbar där så tror jag att det finns ganska goda förutsättningar för att det inte kommer att påverka a-landslagsåkarna. Jag både tror och hoppas det. Däremot är jag jätteorolig för den långsiktiga utvecklingen i förbundet, med strategisk utveckling och ledarrekrytering, med rätt personer som jobbar och sådär. Det görs många självmål just nu. 

Vad är det som inte fungerar i ledningen, tror du? 

– Att i princip få hela ledningsgruppen utraderad på några månader och tvingas till paniklösningar in i säsong… Det är klart att det inte är bra. 

Radiosportens expert Torgny Mogren tror inte heller den senaste tidens händelser påverkar åkarna. 

– När det blir lite turbulent i ett lag är det kanske inte det bästa. Samtidigt är det här lite i periferin för de aktiva. Jag tror inte de lägger sig på mycket krut på att bry sig. Det ligger liksom lite långt från deras verksamhet och sköter sin träning, säger han och fortsätter:

– Det var skönt att det löste sig med vallateamet. Hade de flutit iväg, då tror jag det hade blivit oro i leden bland de aktiva. Det är deras grogrund för en bra säsong. Där är det skönt att det satt sig i tid. 

– Det är bara att hoppas att de hittar rätt personer och att det blir lugn och ro i leden. Det behövs, så att det inte sprider sig rykten och skit runtomkring. Börjar smittan är det lätt att det blir infekterat i olika led, och det är inget bra. 

 

Förbundsdirektören Ola Strömberg sa tidigare i veckan till SportExpressen att han inte är orolig för framtiden. 

– Jag känner mig väldigt trygg med de fyra tränarna vi har på dam- och herrsidan, vallagänget är stabilt, medicin- och fysiogänget är samma och väldigt bra. Och åkarna är superproffs. Internt känns det inte som att det är någon ko på taket, det kommer bli väldigt bra. 

Samtidigt råder det frågetecken om Johan Sares, som tidigare i år slutade i sin roll som längdchef för landslaget, kommer att ersättas. Ola Strömberg är just nu tillförordnad längdchef, och han säger att det inte är säkert att Sares blir ersatt och om rollen som längdchef kommer att finnas kvar.

– Det är en process vi jobbar med nu, säger Strömberg. 

SVT:s expert Anders Blomquist om den frågan: 

– För mig är det viktigare vilka personer som fyller de här organisationsscheman än hur de ser ut. Jag tror att det finns flera lösningar som kan fungera. Det viktiga är att man sköter rekrytering på rätt sätt och att man har duktiga människor i verksamheten och en långsiktig strategi för hur vi utvecklar skidåkningen i Sverige. Speciellt talangutvecklingen på herrsidan, och där tycker jag inte man möter kraven.