Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experternas krav: Gör om Tour de ski

Charlotte Kalla. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Therese Johaug och Marit Björgen. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Stina Nilsson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Tour de Ski under ett VM-år - då flyr stjärnorna mästerskapet.

Stora namn som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Marit Björgen har redan tackat nej och fler väntas följa efter.

Därför höjs nu röster för att FIS måste ändra sitt upplägg av tävlingen.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Något Marit Björgen, Charlotte Kalla och Justyna Kowalczyk alla har gemensamt är att de har vunnit Tour de Ski - och att de står över säsongens upplaga av tävlingen.

Fokus för så gott som alla åkare den här säsongen är på VM i Lahtis och de är inte beredda att offra värdefull kraft på att gå den krävande tävlingen.

Förutom den nämnda trion så har Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Johan Olsson redan tackat nej samtidigt som fjolårsvinnaren Therese Johaugs är dopingavstängd.

Flera svenskar är tveksamma

Och fler namn lär falla bort inför årets upplaga av skidtävlingen. En meriterad svensk trio har en tveksam inställning till att tävla på Tour de Ski i vinter.

– Jag har tänkt köra, men det är ett beslut man får ta närmare inpå. Det gäller att man har fått till träningen rätt och har fått problemfritt under november och december. Har det varit mycket strul där kan jag tänka mig att släppa touren för att fokusera på VM i stället. Men jag har för avsikt att köra, säger Marcus Hellner.

Calle Halfvarsson är inne på samma spår:

– Vi har inte kommit fram till något beslut än. Vi får se hur det utvecklar sig under säsongsinledningen.

Likaså Anna Haag:

– Jag tycker Tour de ski är en otroligt rolig tävling att åka, men Tour de ski sliter också otroligt mycket på kroppen. Vad är målet den här säsongen? Det är VM. Jag åker hellre bra på VM än på Tour de ski. Och då är det kanske bättre för mig att få träna under Tour de ski, men… jag stänger inga dörrar. Det är 50/50 just nu.

Vill se en förändring

På grund av det enorma stjärnfallet höjs nu röster över det internationella skidförbundet (FIS) måste se över upplägget.

NRK:s skidexpert Jann Post menar att alla avhopp borde bekymra FIS.

– Det har varit så här under mästerskapsår förut, men i år verkar det vara väldigt många som står över. Det är en signal till FIS att de måste tänka över upplägget, säger han till Adressa.

Den svenska skidikonen Per Elofsson är inne på samma spår som Post.

– Det ligger under en så kritisk period av säsongen så att många tvekar. Vissa vill tävla mycket, som Petter Northug, men både Kalla och Björgen föredrar träning. För när de har åkt bra på touren så har det gått sämre i VM sen. Företeelsen Tour de Ski är väldigt uppskattad - både bland tv-tittare och utövare, men man skulle behöva titta över det under de åren det är mästerskap för att det inte ska bli så många bortfall. För det ska ju vara den touren under hela året som ska vara mest prestigefylld och då ska de bästa vara med. Annars blir det inte så, säger Elofsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.