Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Satsa på Johaug – peta svenska stjärnorna

Stina NilssonFoto: LISI NIESNER / BILDBYRÅN REUTERS
Therese JohaugFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

RUKA. På fredag smäller det i Ruka – och samtidigt startar Premium Manager.

Men vilka åkare ska man egentligen välja?

Och hur ska man tänka kring tränare?

SportExpressens skidreporter Ludvig Holmberg ger här sina bästa tips.

 

Klicka här för att sätta ihop ditt lag! 

1) Vilka stjärnor ska man välja?

Mycket är osäkert inför premiären. Men en sak är säker: Therese Johaug kommer att vara ungefär lika bra som vanligt. Och om inget oförutsett inträffar kommer hon att vinna två av tre lopp, plus ta hem hela touren. Det innebär runt 150-200 poäng och jag tycker verkligen att man borde ha henne med i laget. Dessutom borde hon vara kapten.

Du har råd med minst en till stjärna på damsidan. Och där ser både Frida Karlsson och Natalja Neprjajeva ut som bra alternativ, de kostar båda två 14 miljoner. Heidi Weng för 13 miljoner kan också vara ett bra val om hon hittar tillbaka till gammal fin form – men där borde man avvakta lite.

På herrsidan kommer mycket att handla om Johannes Hösflot Kläbo och Alexander Bolsjunov. Välja båda två? Eller satsa på en av dem? Mitt tips är att starta med Kläbo i laget. Han är 2 miljoner dyrare än Bolsjunov, men känns ändå som ett säkrare kort. Bolsjunov har svajat lite i testloppen med det ryska laget.

Iivo Niskanen från Finland är också ett bra val inför premiären. Han brukar alltid åka bra i Ruka och 10 miljoner känns som ett bra pris.

 

2) Vilka doldisar ska man satsa på?

Eftersom man bara har 110 miljoner i budgeten väljer det att satsa på några doldisar också. I alla fall om man vill ha råd med de riktiga toppnamnen – och det vill man.

Artem Maltsev och Ilja Semikov är billigast på spelet (4,5 miljoner) och jag tror att de kan göra en del bra lopp i vinter. Framför allt Maltsev har imponerat i testloppen med det ryska laget och han visade redan i fjol att han har en riktigt hög högstanivå. Minns ni när han knäckte Sergej Ustjugov i en av stafetterna?

Norrmannen Erik Valnes känns också intressant med en prislapp på 6,5 miljoner. Han vann sprinten i den norska premiären i Beitostölen och det innebär att man har potential att vara med i toppen även när världscupen drar i gång.

Bland damerna är det lite svårare att hitta budgetalternativ. Ane Appelkvist är dock väldigt prisvärd (5,5 miljoner) med tanke på att hon vann sprinten i Beitostölen förra helgen. Anne Kjersti Kalvå (5,0 miljoner) kan också vara ett bra namn. Tittar vi på hyllan med åkare för 4,5 miljoner tycker jag att Anne Kyllönen känns mest spännande. Hon har imponerat under försäsongen och kan kanske få till det i Ruka.

 

3) Vilka åkare ska man undvika?

Ebba Andersson är en fantastisk skidåkare, men tyvärr är hon skadad. Hon väntas vara borta fram till årsskiftet så vänta med att plocka in henne i laget. Samma sak gäller med den duktiga ryskan Anastasia Sedova. Norges stjärna Ingvild Flugstad Östberg är ett annat namn som kommer saknas i inledningen av världscupen. Hon har fått startförbud av landslaget på grund av hälsoproblem.

Det finns också flera åkare som det är frågetecken kring. Stina Nilsson kommer till start i Ruka, men jag vågar inte ta ut henne med tanke på axelskadan som har stört henne under den senaste tiden. Det finns mer säkra alternativ än Stina. Typ Frida Karlsson.

Mycket är också osäkert kring Charlotte Kalla som inte haft någon bra försäsong. Att lägga 16 miljoner på henne känns som en dålig idé just nu. Avvakta med Kalla.

På herrsidan finns det två norrmän som jag tycker man ska undvika i dagsläget. Martin Johnsrud Sundby (14 miljoner) är visserligen en av världens bästa distansåkare, men under premiären i Beitostölen var det inte mycket som stämde för honom och där blinkar varningslamporna. Niklas Dyrhaug kan se ut som ett kap för 7 miljoner, men han är på väg tillbaka efter skada och är ännu inte redo att utmana i toppen. Där finns det flera billigare åkare som är bättre alternativ.

 

4) Hur ska man tänka kring tränaren?

Jag tror faktiskt att man ska satsa på en dyr tränare. Ole Morten Iversen är lika dyr som Johannes Hösflot Kläbo (20 miljoner) men han har faktiskt potential att bli spelets viktigaste pjäs. Om vi ritar upp ett osannolikt scenario att Johaug och Kläbo vinner allting i helgen, då kommer Ole Morten Iversen att dra in 560 poäng. Om Kläbo vinner allting så får han 402 poäng.

Tränarna får bara poäng för sin bäst placerade åkare. Det innebär att fem olika tränare ska få poäng efter varje lopp, alltså de fem nationerna som kommer överst i resultatlistan. Sveriges tränare Magnus Ingesson kommer troligtvis ge poäng i varje damlopp, men kanske inte varje herrlopp. Jag tror nog att Markus Cramer är ett bättre alternativ i såna fall, eftersom Ryssland har en rad starka herrar och dessutom damstjärnan Natalja Neprjajeva som är väldigt allround.

Vilken av de billigaste tränarna som är bäst? Mitt tips är faktiskt Joan Erola Nadal från Andorra. De har en åkare, Irineu Esteve Altimiras, som var topp tio i världscupen två gånger förra säsongen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.