Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Karlsson saknas – så här kan hon ersättas

Frida Karlsson intervjuas av Expressen efter världscuploppen i Ruka förra helgen. I kommande tävlingar i Lillehammer står hon över.
Frida Karlsson står över helgens världscup – Ludvig Holmberg ger sina tips på hur han ersätta Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jonna Sundling.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ole Morten Iversen.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Therese Johaug.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Helene Marie Fossesholm.Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Dags för tävlingshelg nummer 2 i världscupen – och en ny omgång i Premium Manager.

Vilka åkare ska man satsa på? Och hur ersätter man Frida Karlsson?

SportExpressens skidreporter Ludvig Holmberg ger här sina bästa tips inför helgen i Lillehammer.

 

Klicka här för att sätta ihop ett nytt lag – eller för att ändra i ditt lag!

Vad är viktigt att tänka på inför den här helgen?

Det är skiathlon och stafett står på schemat. Och det är så klart lurigt med stafett, eftersom lagen kommer att spikas först efter lördagens lopp.

Men: Stirra er inte blinda på stafetten. Det är i skiathlon som de flesta poängen finns att hämta. Om Therese Johaug vinner skiathlon och är först in till skidbytet får hon totalt 120 poäng. I stafetten kan hon som mest ta 60 poäng (om Norge vinner och hon har bäst tid på sin sträcka).

Se också upp med åkare som väljer att vila den här helgen. Framför allt kommer många sprintåkare att stå över Lillehammer för att i stället ladda inför kommande sprintlopp i världscupen.

Landslagen släpper sina trupper under veckan, men slutgiltiga besked får man först när startlistorna publiceras kvällen innan tävlingsdag.

Kom också ihåg: Ni har två fria byten varje omgång, men kan göra ytterligare byten som bara ger 4 minuspoäng. Det är ganska lite eftersom en åkare kan dra in över 100 poäng om det går bra i helgen.

Vilka åkare får man inte missa att ha med i laget?

Framför allt är det nog en tränare man inte får missa den här gången. Mycket talar för att det blir fyra norska segrar i helgen då kommer Ole Morten Iversen att ge dig 320 poäng. Han var också den som drog in allra flest poäng under premiärhelgen i Ruka. Kort sagt: Ta med pappa Iversen i ditt lag.

Therese Johaug (23.0) kommer också vara ett säkert kort den här helgen. Men det finns många andra spännande alternativ i Norge för den som vill testa ett högt spel. Både Astrid Uhrenholdt Jacobsen (9.0) och Heidi Weng (13.0) har chans på pallplats i skiathlon och seger i stafetten. Sen har vi också en riktig outsider från Norge: Supertalangen Helene Marie Fossesholm (6.5) gör sin första start i världscupen och skulle faktiskt kunna chocka alla och ta en pallplats. Så bra är hon. Vågar någon chansa på henne?

Det gäller att få in åkare från andra nationer också. Och det blir tuffare nu när Frida Karlsson lämnat återbud. Jag tycker att Sadie Maubet Bjornsen (12.5) känns som det bästa alternativet, med tanke på den form hon visade upp i Ruka. Hon lär också plocka poäng under både lördagen och söndagen eftersom USA:s stafettlag ser starkt ut. Två billigare alternativ är Bjornsens lagkompis Rosie Brennan (8.0) och tjeckiskan Katerina Razymova (5.0).

På herrsidan kommer det också att handla mycket om Norge. Det säkra alternativet heter Johannes Hösflot Kläbo (20.0) men det kan lika gärna vara Emil Iversen (16.0), Sjur Röthe (14.0) och Hans Christer Holund (10.0) som står på pallen.

Bland ryssarna tycker jag att Andrej Larkov (9.0) ser mest prisvärd ut. Han borde kunna vara topp 10 i skiathlon och känns även given i stafettlaget.

Vilka åkare måste man akta sig för i Lillehammer?

Framför allt åkarna som vi redan nu vet kommer stå över tävlingarna. Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Ingvild Flugstad Östberg, Dirik Tönseth, Erik Valnes, Ristomatti Hakola, Johan Häggström, Oskar Svensson, och Artem Maltsev är några av dem.

Jag skulle också vilja höja ett varningens finger för Jonna Sundling (9.5). Hon imponerade stort i Ruka och jag hade med henne i mitt lag, men väljer nu att ta bort henne. Sundling kommer bara åka skiathlon i helgen (hon står över stafetten) och där kommer hon få svårt att hävda sig i den absoluta toppen.

Natalja Neprjajeva (14.0) är en av världens bästa åkare på damsidan, men i Ruka var hon helt ur slag. Efteråt förklarade hon att musklerna kändes ”som bomull”. Neprjajeva känns inte prisvärd just nu. Ryssland lär också få det kämpigt i stafetten efter att fyra av deras främsta åkare blivit gravida (!) och ställt in hela säsongen.

Borde man välja Iivo Niskanen (10.0) den här helgen? Jag är kluven. Han imponerade stort i Ruka, men han brukar också lyfta sig när det är tävlingar på hemmaplan. Han lär inte vara lika vass här. Samtidigt behöver man åkare från andra nationer än Norge och då känns han som ett okej alternativ till det priset.

Så här funkar "Premium Manager"

Du är manager! 

Du behöver välja sex skidåkare och en tränare till ditt fantasylag – samt två reserver. En av åkarna väljer du sedan som kapen.

Dessutom får du bara ha tre skidåkare från samma nation.

Byten

Du kan göra två byten i ditt lag varje spelvecka. Ett av dem kan du spara till kommande veckor, men du kan som mest göra tre byten under en spelvecka.

Det är möjligt att göra ändringar i laget under och mellan spelveckorna. En ändring som görs efter att en spelvecka redan börjat kommer dock inte att slå igenom förrän nästa spelvecka inletts.

Budget och priser

110 miljoner virtuella kronor är tillgängliga för dig när du tar ut ditt lag. Priserna på skidåkarna kommer inte att förändras under säsongen.

Poängsystem

Åkare:

Dina åkare får framför allt poäng efter hur de placerar sig i tävlingarna de ställer upp i. Det delas även ut poäng under tävlingarna, till exempel för hur de ligger till vid olika tidkontroller, hur det går i kvalet i sprinttävlingarna och hur det går för dina åkare i de fyra tourerna som avgörs under säsongen.  

Tränare:  

Så här fungerar poängsystemet för tränare.

Du behöver välja en tränare från ett av länderna som deltar i världscupen.

Tränaren kommer att få poäng om en åkare från tränarens nation placerar sig topp 5 i en tävling.

Du kan köpa och sälja tränare precis som du kan med skidåkarna.

Tränaren kommer endast få poäng för sin bästa åkare, och det är alltid fem tränare som får poäng efter varje tävling.

Om flera skidåkare från samma land placerar sig topp 5, får platserna under topp 5 poäng. Exempel: Om två åkare från ett land kommer på plats 3 och 4, så får också tränaren till åkaren på plats 6 poäng, förutsatt att detta land inte har en åkare på position 1, 2 eller 5.

Vad kan jag vinna med Premium Manager?

Förutom äran och dominans över dina kompisar, så finns det tre priser i varje turnering.

1. Första pris: Presentkort på resor, värt 25 000 kronor.

2. Andra pris: Presentkort på resor, värt 10 000 kronor.

3. Tredje pris: Presentkort på resor, värt 5 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.