Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Northug kommer få fängelse

Petter Northug stoppades för fortkörning och misstänks för narkotikabrott sedan polisen hittat kokain i hans hem.
Petter Northug riskerar att få fängelse.Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Petter Northug avtjänade sitt straff med fotboja efter fyllekörningen 2014. 

Nu menar experten Asbjörn Strandbakken att skidstjärnan troligtvis åker in i fängelse efter den nya skandalen. 

– Längden kommer nog vara runt drygt sextio dagar, säger professorn till Trönder-Avisa

Den norska skidprofilen stoppades torsdag kväll, efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Polisen misstänker att Northug var narkotikapåverkad när han körde bilen, och senare hittade de kokain i hans hem. 

Polis bekräftar för norska medier att 34-åringen är samarbetsvillig och att han inte begärts häktad, men ger i övrigt inga andra detaljer om utredningen. Northug har förlorat sitt körkort, men fått tillbaka bilen. 

Petter Northug skriver själv på Instagram att han är medveten om att händelsen kommer leda till att han straffas rättsligt – och nu presenterar Asbjörn Strandbakken, professor vid juridiska institutionen vid universitetet i Bergen, sin teori kring hur norrmannen kommer att straffas. 

Northug kommer få fängelse

Strandbakken menar att Northug troligtvis kommer att få tillbringa tid i fängelse – men inte speciellt lång tid. 

– Längden kommer nog vara runt drygt sextio dagar, säger han till Trönder-Avisa

Enligt professorn kommer påverkansgraden att avgöra hur långt straffet blir. Även mängden kokain, och styrkan på drogerna, är en faktor som spelar in. 

– Hade det varit hasch hade det blivit böter, men när det gäller tyngre droger spelar mängd och styrka in, säger Strandbakken. 

Domen kommer också att skärpas, med tanke på Northugs fyllekörning 2014. Då avtjänade han 50 dagar i sitt hem med fotboja. 

 

Petter Northug gick snabbt ut på instagram och erkände. Expressens Ludvig Holmberg om konsekvenserna och den snabba krishanteringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.