Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blytung svenskdag – alla missade final

Tiril Udnes Weng och Jonna Sundling körde in i varandra i sin kvartsfinal. Weng åkte ut men Sundling klarade sig vidare.
Jonna SundlingFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Situationen som var nära att sluta med ett fall för SundlingFoto: SVT
Tiril Udnes WengFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/VAL DI FIEMME. Det blev en blytung svensk dag i sprinten. 

Inte en enda svensk åkare lyckades ta sig till final. 

Charlotte Kalla åkte ur i prologen, men resten av svenskorna tog sig vidare till kvartsfinal i sprinten. Där var det Maja Dahlqvist och Jonna Sundling som klarade sig bäst och tog sig vidare till semifinal. 

Den sistnämnda var dock en hårsmån från ett olyckligt fall. 

I en av de sista svängarna innan upploppet låg Sundling jämsides med norskan Tiril Udnes Weng, de krokade ihop och Sundling kämpade för att hålla balansen. 

Norskan erkänner: ”Glad att jag inte sabbade för henne”

Hon redde ut problemen, accelererade på och tog sig vidare som vinnare av heatet. Udnes Weng menar att det var hon som gjorde fel i det kaos som uppstod i svängen. 

– Det var kaotiskt. Det är mycket svängar och kamp om platserna. De som ligger bakom vill komma fram och de framför vill behålla platserna, då blir det ett krig där ute, säger hon och fortsätter:

– Jag var lite av en idiot där i situationen med Jonna. Jag är glad att jag inte sabbade för henne.

Sundling: ”Gjorde det jag kunde”

Jonna Sundling åkte ut i semifinal i sprinten i Val di Fiemme.

Blytung svensk sprintdag

Roligare än så blev inte dagen för de svenska åkarna. Vare sig Dahlqvist eller Sundling hade någon lycka med sig i semifinalerna och slutade femma i var sitt heat. 

Sundling vittnade efteråt att hon inte hade särskilt bra skidor. 

– Jag fick staka mycket när de andra åkte på. Jag kunde inte gjort något annorlunda taktiskt, säger hon. 

På herrsidan var det ännu tyngre för Sverige. Ingen svensk tog sig vidare från kvartsfinal. 

Johan Häggström och Oskar Svensson slutade båda två trea i sina respektive heat, men hade för dåliga tider. Calle Halfvarsson fick sina chanser spolierade då fransmannen Renaud Jay föll över honom i ett kaotiskt heat.  

På damsidan blev det slovensk seger i form av Anamarija Lampic. Hon vann före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jessie Diggins. I totalen leder Therese Johaug tre skunder före Uhrenholdt Jacobsen och 14 sekunder före Natalia Neprjajeva. Ebba Andersson är bästa svenska, 1.07 bakom Johaug. 

På herrsidan var det en ny uppvisning av Johannes Hösflot Kläbo som vann före den ryska duon Sergej Ustjugov och Alexander Bolsjunov. I totalen leder Kläbo med en sekund före Bolsjunov och 15 sekunder före Ustjugov. Bäste svensk är Calle Halfvarsson som ligger 2.46 bakom Kläbo. 

Fall i damernas sprintfinal - Lampic vinner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.