”En sjukdom för många, ofta tabu att prata om”

Skidstjärnorna pekar ut hetaste åkarna • Poromaas oväntade svar
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är ofta tabu att prata om det. 

Jens Burman syftar på fettprocent och viktoptimering. 

Hur kalibrerar längdlandslagets stjärnor sina kilon inför en tävlingssäsong – utan att passera en ohälsosam gräns? 

Den som följt längdsporten på närmare håll de senaste åren vet att Calle Halfvarsson inte är den som skönmålar i onödan. Och den svenske stjärnan gör inget undantag när han i intervjuer inför den kommande säsongen ombeds se tillbaka på förra vinterns tävlingar. Han beskriver det som ett fiasko. 

Förklaringen har Halfvarsson hittat i den träning han la ner inför förra säsongen. 32-åringen hade tränat ”som en bodybuilder” och fått ut helt fel resultat av träningen. 

– Jag blev nästan lite skrämd av den styrkan jag körde i fjol när jag började tänka efter hur tunga vikter jag kört under flera år, sa Halfvarsson i september. 

Lösningen för att komma tillbaka blev att försöka träna mindre, och framför allt skära ner rejält på antalet tyngre styrkepass.

– Något måste jag göra, annars kan jag lika gärna lägga av med det här. Då kom jag fram till att jag ska testa att träna mindre, har Halfvarsson sagt till SVT.

Målet: Gå ner fyra kilo

 Nu är målet att gå ner fyra kilo inför OS i Peking. 

– Det är svårt, utvecklar Halfvarsson för SportExpressen. 

– Eller, att tappa vikt är egentligen inte så svårt när man tränar mycket, men att tappa det på rätt sätt är svårt. Jag vill inte bli av med musklerna jag ska använda. 

Hur gör man det på rätt sätt?

– Man får ta fett, det man har. Jag har nån fettprocent och den ska ner lite till innan säsongen. Det är nog en två kilo till jag ska plocka fram till OS. 

Jens Burman har på sin Youtube-kanal berättat att han ligger några kilo över sin optimala vikt under sommaren och hösten, för att sedan hitta en optimal nivå, i hans fall runt 70 kilo, när tävlingssäsongen drar i gång. 

– Det där är faktiskt svårt. Just att det inte får bli en ohälsosam viktnedgång, säger Burman. 

– Inför OS gör jag en liten insats för att komma dit, och gör det på rätt sätt. Jag kan inte bara sluta äta och ta bort allt, det blir inte heller bra. Det är där vi har hjälp från nutritionsexpert, för att göra det på rätt sätt. 

Burman menar att det ”inte går att skriva om fysikens lagar”. Alltså, i konditionsidrotter är det alltid en fördel att kunna transportera så få kilo som möjligt. 

”Brukar ha lätt för det där...”

– Men sedan finns det så klart en nedre gräns, du kan inte bli hur lätt som helst. Du kan inte göra det ohälsosamt. Och det är det som är svårt för många. Det blir en slags sjukdom i konditionsidrott hos många, att det tippar över och att man tror att man ska gå ner hela tiden. 

Är det ett för stort fokus på att hålla borta extra kilon?

– Ja, men det är nog svårt att passera den övre gränsen, när vi tränar på den nivån. Det viktiga är att inte passera den nedre. Det är ofta ett tabu att prata om det, det gäller att få hjälp att göra det på rätt sätt. 

Calle Halfvarsson vet var han ska börja för att så småningom komma ner till sin matchvikt. Och det handlar inte om några revolutionerande förändringar. 

– Jag brukar ha ganska lätt för det där… Jag äter så mycket godis och godsaker, så när jag drar ner på det och står över en godispåse så kommer det naturligt. Jag är absolut ingen renlevnadsmänniska så. Jag äter så mycket godis för att jag kan, för att jag tränar så mycket. 

Så nu måste då hålla dig borta från skafferiet helt enkelt?

– Ja, och när man drar ner på träning så blir det ännu mindre träning under säsong. Så då bör man ta bort ännu lite mer bullar och godis. Jag brukar göra så, då blir jag rippad. 

Enligt Halfvarsson kommer han inte vara ensam om att behöva skära ner på sötsakerna inför säsongen. 

– Jag vet att norrmännen äter extremt mycket godis också!

Här bryter Frida Karlsson ihop

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.