Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Northug lever som en filmstjärna”

Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: POPPE, CORNELIUS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Petter Northugs tidigare konkurrent Alexander Legkov är chockad över vad som har hänt norrmannen. 

Nu bjuder Legkov in Northug till Ryssland – för att hjälpa honom. 

– Jag är bekymrad för Petter. Det är en ung man utan fru och barn. Han har en livsstil som en filmstjärna, säger Legkov till norska Dagbladet

Vansinnesfärden och fyndet av kokain har blivit en stor nyhet även utanför Skandinavien. En som har tagit del av den är OS-medaljören Alexander Legkov som har varit på flera träningsläger med Petter Northug. 

Under en period gjorde gjorde de båda längdskidåkarna egna satsningarna då de höll sig utanför respektive landslag. Då kom de tidigare konkurrenterna närmare varandra och innan coronapandemin bröt ut var Northug och besökte Legkov i Ryssland. 

”Bekymrad över Petter”

– Jag är bekymrad för Petter. Det är en ung man utan fru och barn. Han har en livsstil som en filmstjärna. Jag lever ett helt annat liv. Medan han fastnade i en bilkontroll åkte jag 40 kilometer på rullskidor. Jag blir av med allt adrenalin och sover gott om natten efter att jag har tränat. För Petter verkar livet vara väldigt annorlunda, säger Legkov till norska Dagbladet och fortsätter: 

– Jag föraktar inte Petter. Jag respekterar honom som idrottare och som person. Han kommer hit för att konkurrera i Legkov Race även nästa år. Då kommer jag ta emot honom med öppna armar. Jag önskar Petter allt bästa. 

En annan rysk längskidåkare, Maksim Vylegzjanin, är precis lika överraskad. 

– Naturligtvis är detta mycket olyckligt och chockerande. Petter är en stor idol för många. Då är detta bara sorgligt. Han kämpar förmodligen med något. Han är van vid att få kicken genom att vinna. Nu får han inte den längre. Nu jagar han adrenalin på andra sätt. Men detta är fel sätt att göra det, säger Vylegzjanin.

Samma problem som Nykänen

Den finska skidlegendaren Juha Mieto, 70, jämför Petter Northug med den finska skandalbackhopparen Matti Nykänen. 

– Jag tror att många idrottare, särkilt de som får stjärnstatus, inte vet vad som väntar efter karriären. Det finns många idrottare som har haft problem där tidigare. Vi har flera exempel i Finland, bland annat Matti Nykänen, säger finländaren. 

Frida Karlsson, som är sponsrad av Northugs skidglasögonmärke, har tidigare sagt till SportExpressen. 

– Det är trist, riktigt trist. Jag hoppas Petter tar en riktig lärdom av det här nu. För det här är inte den Petter jag lärt känna, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.