Apoteket som Bendiksen gick till. Foto: Google MapsApoteket som Bendiksen gick till. Foto: Google Maps
Apoteket som Bendiksen gick till. Foto: Google Maps
En kort promenad. Foto: Google MapsEn kort promenad. Foto: Google Maps
En kort promenad. Foto: Google Maps
Pedrini Dott-apoteket. Foto: Google MapsPedrini Dott-apoteket. Foto: Google Maps
Pedrini Dott-apoteket. Foto: Google Maps
Therese Johaug. Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUDTherese Johaug. Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Therese Johaug. Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Fredrik S. Bendiksen. Foto: Hakon Mosvold Larsen / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFredrik S. Bendiksen. Foto: Hakon Mosvold Larsen / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fredrik S. Bendiksen. Foto: Hakon Mosvold Larsen / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

En kort promenad kunde räddat Johaug

Publicerad

Fredrik S. Bendiksen kunde ha undvikt det dopingfall som drabbade Therese Johaug - med en liten promenad.

Endast 450 meter bort från apoteket där han köpte salvan Trofodermin finns ett annat apotek.

Det apoteket säljer två salvor som hade hjälpt Johaug med hennes såriga läppar utan dopingklassade medel.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Det var under ett landslagsläger i italienska Livigno som Therese Johaugs dopingstory tog sin början. Den norska skidstjärnan led av såriga läppar och bad läkaren Fredrik S. Bendiksen om en salva. Bendiksen hade inte den salva som landslaget brukar använda med sig och gick då till apoteket Faifer i Livigno. Där införskaffade han två salvor, varav den ena var Trofodermin som innehåller den anabola steroiden clostebol, det preparat som Therese Johaug har testat positivt för.

Borde gått 450 meter till

Det hade lätt kunnat undvikas - om Bendiksen hade tagit en lite längre promenad. För blott 450 meter bort från Faifer ligger ett annat apotek, Pedrini Dott. Till skillnad från Faifer så säljer de receptbelagda mediciner och inte Trofodermin. Bland annat har de salvorna Gentalyn och Cortiment Chemicetina som inte innehåller dopingpreparat och rekommenderas av apotekaren, enligt norska TV2.

Apotekaren på Pedrini Dott säger till TV att om en norsk läkare hade kommit in med ett recept så hade han fått ut dem.

– De innehåller antiinflammatoriska substanser som får sår att läka snabbare. Det är vanliga mediciner att använda. Jag har själv använt dem på patienter, säger Steinar Madsen, medicinsk chef på statens läkemedelsverk i Norge.

"Borde ha googlat"

Madsen tycker dock att det är svårt att svara på varför Bendiksen inte valde att gå efter de receptbelagda medicinerna.

– Han kan ju ha trott att de icke-receptbelagda medicinerna inte kan vara farliga att använda, sen är det tvärtom. Det är ju lite förvirrande. Det är ju mediciner som inte används i Norge, så man borde ha googlat för då hade man snabbt sett vad som är förbjudet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag