Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elofsson: ”Pengar och framgång i periferin”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

För ett år sen drabbades han av en stroke.

Nu drömmer Per Elofsson, 42, om att kunna jobba igen.

Men barnen är det viktigaste i skidikonens liv.

– Familjen och de närmaste är det viktigaste. Pengar och framgång är i periferin. Jag önskar att fler får den insikten utan att behöva bli sjuka, säger han till Västerbottens-Kuriren. 

Under hösten 2018 drabbades den svenske skidhjälten Per Elofsson av en stroke.

– Jag vaknade upp på morgonen och var förlamad. Hela höger sida uppifrån och ned var borta, förlamad. Jag kunde inte gå, inte använda min arm. Jag hade tappat kontroll över mitt högeröga och såg dubbelt. Jag var som ett paket, sa Elofsson i september när SportExpressen besökte honom i hemmet i Västerbotten.

Då berättade han också att han snart skulle besöka sin arbetsplats för social träning. Nu berättar han, i en intervju med lokaltidningen Västerbottens-Kuriren, om längtan efter att börja jobba igen och den tuffa kampen.

– Efter nyår började jag orka göra något och jag har sett alla ljuspunkter och framsteg som positiva och inte tagit något för givet. Mitt första mål var att kunna leka med barnen igen, säger han och fortsätter:

– Under hela min sjukskrivning har jag haft jättebra stöd av mina kolleger. Nu är jag på väg mot en övergång till arbete. I höst har jag haft social träning på jobbet några dagar i veckan och tanken är att jag snart ska börja jobba 25 procent. Jag ser fram emot att komma tillbaka till jobbet för jag har saknat ett syfte. Vi får se om jag orkar med den belastning som det innebär.

Per Elofsson: ”Familjen är det viktigaste”

I intervjun berättar han också om sin dagliga styrketräning för att komma tillbaka till en fungerande vardag – och att hans första mål efter stroken var att kunna leka med sina barn igen.

Och att familjen är viktig för Elofsson, det råder det inga tvivel om.

– Familjen och de närmaste är det viktigaste. Det ger energi och substans i tillvaron som gör att man mår bra som person. Pengar och framgång är i periferin. Jag önskar att fler får den insikten utan att behöva blir sjuka, säger Elofsson.

Rättelse: I en tidigare version hänvisade SportExpressen till Norran. Intervjun med Per Elofsson gjordes i Västerbottens-Kuriren.

 

LÄS MER: Per Elofsson om tiden efter stroken

LÄS MER: Elofsson: ”Ska man leva så här resten av livet?”

LÄS MER: Per Elofsson: ”De ska bort från sporten”

 

”Det bästa här är att åka hem igen”