Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter succén – nu tar de plats i landslaget

Foto: GEPA PICTURES BILDBYRÅN
William Poromaa
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Nu är det klart vilka åkare som tar plats i A-landslaget i längdåkning nästa säsong.

Bland dem finns två unga nykomlingar:

William Poromaa, 20.

Johanna Hagström, 23.

– Det är klart det är jättehäftigt, säger Hagström.

Förra säsongen bestod A-landslaget av nio damåkare och fem herråkare.

Redan innan måndagens presskonferens var det klart att två av de åkarna inte kommer att finnas med nästa säsong. Såväl Hanna Falk som Viktor Thorn har berättat att de avslutar sina landslagskarriärer.

Dessutom meddelade Anna Dyvik, som förra säsongen tillhörde B-landslaget Team Bauhaus, förra säsongen, på måndagen att hon nästa säsong gör en privat satsning mot OS i Peking utanför landslagets regi.

Under måndagens presskonferens kom beskedet att ytterligare ett namn försvinner från A-landslaget till nästa säsong: Moa Lundgren petas efter en säsong fylld av skador och problem.

Tre nya åkare i laget

Nya namn i laget? Johanna Hagström, 23, får chansen efter en urstark säsongsavslutning där hon bland annat var fyra i VM-sprinten.

– Det var ett kul besked att få, säger Hagström.

– A-laget är ju det absolut högsta man kan vara med i, bara det ger en boost i sig. Dessutom är det lite bättre ekonomiskt också. A-laget har varit en dröm ända sen man var liten och nu är man där. Det är jag jättenöjd och stolt över.

Dessutom lyfts supertalangen William Poromaa, 20, upp i A-landslaget och han får sällskap av sprintern Marcus Grate, 24, som visade fin form i fjol.

– Det känns otroligt kul att man får chansen att gå upp i ett A-lag, säger Grate till Viaplay.

– Det blir skillnad både ekonomiskt och att man blir tilldelad en vallare. Men jobbet måste ändå göras och det är viktigt att inte glömma bort.

Vinterns stora höjdpunkt är OS i Peking som startar den 4 februari.

Landslagschefen Anders Byström är nöjd med truppen som han har med sig in i säsongen.

– Damerna presterade på en otroligt hög nivå i fjol och jag tycker även att vi fått in ett härligt driv och en vinnarmentalitet i herrlaget. Det här känns väldigt bra, säger Byström.


FAKTA: Sveriges landslag säsongen 2021/2022

Damer: Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Linn Svahn, Emma Ribom, Johanna Hagström, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist.  

Herrar: Calle Halfvarsson, Jens Burman, William Poromaa, Oskar Svensson, Johan Häggström, Marcus Grate.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.