Efter petningen - nu slutar Poromaa helt

Publicerad

Han fick sparken som vallachef för skidlandslaget. Efter det har anbuden haglat över Larry Poromaa från andra nationer.
Alla fick nej.

– Det hade inte varit roligt att behöva träffa Hellner och Kalla som representant för ett annat landslag, säger Poromaa.

Nu bryter han i stället helt med skidsporten.

När Ulf Karlsson utsågs till ny landslagschef efter världscupavslutningen i Falun i mars var en av hans första åtgärder att göra om vallateamets organisation.

Larry Poromaa petades som vallachef. Enligt Karlsson hade Poromaa haft dubbla roller då han även var personlig vallare åt Marcus Hellner och Charlotte Kalla.

Efter det har det varit tyst om Poromaas framtid.

49-åringen är annars ett lika tungt som respekterat namn i skidvärlden. Han har varit vallachef i två omgångar i svenska landslaget, dessutom en sejour för det amerikanska skidlandslaget.

Flera har hört av sig

Höjdpunkten kom under OS i Vancouver när det svenska vallateamet utklassade övriga nationer - och lade grunden till den svenska medaljsuccén.

Därför har heller inte Poromaa saknat anbud sedan det blev klart att han inte fick fortsätta i landslaget.
– Flera landslag har hört av sig, säger Poromaa till SPORT-Expressen.

Frestande?
– Nja, egentligen inte. Jag kände inom mig att det skulle bli svårt att jobba för något annat landslag än Sverige.

Varför?
– Jag vill helt enkelt inte behöva uppleva att träffa Hellner och Kalla som representant för ett annat landslag.

Väljer annan bransch

Hörde Norge av sig?
– Det vill jag inte svara på.

Kom igen nu.
– Jag har inte suttit i några diskussioner med dem. Det har jag inte.

Och i stället väljer nu Larry Poromaa att bryta med livet inom idrotten. För någon dag sedan tackade han ja till ett jobb på Callans Trä, ett sågverk ett par mil utanför Ånge i Västernorrland.
– Jag kommer att jobba som råvaruinköpare och även en del med ledarskapsutveckling, säger Poromaa.

Oj då. Det var oväntat.
– Jag har funderat ganska mycket. Men jag ville prova något helt nytt, få en ny utmaning. Och nu kommer jag att kunna tillbringa betydligt mer tid med min familj.

Inte bitter

Längdåkningen då?
– Det är slut med det. I alla fall som jobb betraktat. Det enda jag sagt är att jag lovat hjälpa Marcus (Hellner) de gånger han tävlar på hemmaplan. Som på SM.

Du tror inte du kommer att få valla-abstinens i vinter?

– Det kommer säkert att suga lite i tarmen...men jag är samtidigt en sådan person att när jag bestämt mig för något så går jag in för det med 110 procent.

Trots det abrupta slutet på tjänsten i landslaget säger sig Larry Poromaa inte vara bitter på den nya landslagsledningen.

– Inte alls. Det finns olika tankar om hur en verksamhet ska vara organiserad. Det är bara att acceptera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag