Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Norge-ilskan: ”Vi har ingen ordentlig kunskap”

Martin Johnsrud Sundby.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Marit Björgen.

Astmamedicin har länge varit en het potatis inom längdskidåkningen. 

Nu vill Wada utreda om det är prestationshöjande och har gett universitetet i Ulm tre miljoner kronor för att forska på ämnet. 

– Vi har ingen ordentlig kunskap om den verkliga effekten astmamedicin har på prestationen, säger Jürgen Steinacker, professor i idrottsmedicin vid universitetet i Ulm till Nettavisen

Idrottares bruk av astmamediciner är ett hett omdiskuterat ämne. Speciellt inom längdskidåkningen och där framför allt norsk längdskidåkning. 

Flera norska toppåkare har dispens för att använda astmamedicin, däribland Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby. Den senare åkte på en dopingavstängning när det visade sig att han hade tagit ett preparat utan en godkänd dispens. 

Ilskan mot Norges användande av astmamedicin

Dessutom avslöjades det 2017 att helt friska norska längdåkare har behandlats med astmamedicin i ett flerårigt forskningsprojekt som utfördes i samarbete med norska skidförbundet. Detta utan nödvändiga medicinska tillstånd.

När det avslöjades riktades det hätsk kritik mot det norska skidförbundet. VG:s krönikör Leif Welhaven skrev under rubriken ”En skidskandal med stort S” att ”Det här är inte bara ett gigantiskt problem för Norges Idrottshögskola, skandalen är också tätt sammankopplad med ledningen för norsk skidsport.”

Sveriges dåvarande landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson menade att rapporten skadade sporten trovärdighet. 

– Norge har ju ögonen på sig - och det är klart att där behöver man vara noggranna. Men vi behöver alla aktivt visa att vi tar den här frågan på allvar. För det här en så viktig fråga för hela sportens trovärdighet, sa han då. 

Året efter berättade professor Vibeke Backer att hon och hennes danska forskargrupp vid Rigshospitalet i Köpenhamn genomfört en studie som bevisade att astmamediciner ger orättvisa fördelar till brukarna. 

Nu ska de forska på astmamedicin

Nu vill den internationella antidopingbyrån Wada gå till botten med frågan om huruvida astmamedicin är prestationshöjande eller inte. 

Därför har de gett Jürgen Steinacker, professor i idrottsmedicin vid universitetet i Ulm tre miljoner kronor för att forska på ämnet. 

Steinacker säger till norska Nettavisen att det finns för lite forskning på ämnet och den tidigare forskning som finns är ofullständig. 

– Vi har ingen ordentlig kunskap om den verkliga effekten astmamedicin har på prestationen. För forskare er fakta viktigt och vi vill få fram all fakta vi kan få. Vi är tacksamma över att Wada finansierar forskningen, säger han. 

Studien inleds den här veckan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.