Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken: ”Stina har inte sagt ett ord”

Stina Nilsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ola Strömberg.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Grip.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

I går kom chockbeskedet: Stina Nilsson avslutar karriären som längdåkare med omedelbar verkan.

Till Aftonbladet antyder Nilsson att en del av orsaken till beslutet är Skidförbundets beslut att sparka landslagschefen Rikard Grip. Men förbundet ställer sig frågande till anklagelserna.

– Det har Stina inte sagt ett ord om, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet

Bara 26 år ung har Stina Nilsson beslutat sig för att hennes karriär som längdåkare på internationell nivå nu plötsligt är över.

I stället väntar nu en helt ny satsning på skidskytte.

– Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte gjorde den här satsningen, sa Nilsson till SportExpressen i söndags.

Nilsson berättade också att hon funderat på bytet av idrott en längre tid, att planen egentligen var att göra skiftet efter OS 2022 - men att hon nu ändrat sig efter att under vinterns skadeperiod testat på skidskytte.

– Jag vill verkligen inte vänta längre.

Men i en intervju med Aftonbladet lyfts en annan orsak till beslutet fram: Turbulensen som präglat skidförbundet det senaste året.

Stina Nilssons tränare fick sparken

Flera tunga ledare slutat på grund av olika orsaker. Bland dem landslagschefen Rikard Grip som oväntat fick sparken i mars 2019.

Rikard Grip var inte bara landslagschef, han var dessutom Nilssons ”mentor och bollplank” bland ledarna i landslaget.

– Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Stina Nilsson till Aftonbladet.

Och fortsätter: 

– Det är glädjen som har styrt mig till skidskyttet, inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet.

Förbundsbasen: ”Det kan ha påverkat”

Men när SportExpressen konfronterar Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, med Stina Nilssons uttalande är han oförstående.

– Jag har inte hört det själv från henne. När Stina pratade med mig var inte det anledningen till beslutet.

När fick du beskedet av Stina?

– Hon ringde mig för någon vecka sedan på facetime. Och då visste jag att det var något annat än bara ett vanligt socialt samtal.

Hur motiverade hon sitt beslut för dig?

– Till mig förklarade Stina att hon alltid tänkt på att testa skidskytte någon gång. Och att hon nu efter sin skadesäsong ville göra det.

Så hon nämnde inte turbulensen som en orsak till dig?

– Nej. Det har hon inte sagt ett ord om. Faktiskt.

Men att en av landslagets superstjärnor slutar, delvis på grund av hur ni skött er på förbundet, kan inte kännas direkt positivt?

– Som sagt, jag har inte hört det från henne. Så jag vet inte hur mycket det ligger i det. Men det är klart, Stina har haft Rikard som sin tränare så det kan ju ha påverkat att han inte är kvar. Men jag tror faktiskt det handlar om att hon vill testa något nytt efter sju väldigt framgångsrika år.

”Går inte att övertala till något annat”

Känns det som ett misslyckande?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag hade förstås gärna sett att Stina fortsatt, men Stina är en envis vinnarskalle och har hon bestämt sig för att göra det här går det inte att övertala henne till något annat. Vilket är tråkigt för oss.

När SportExpressen ber Rikard Grip om en kommentar till Stina Nilsson uttalande är den förre landslagschefen fåordig.

– Det är fint ord av Stina om mig. Men i övrigt har jag inga kommentarer, säger Rikard Grip. 

 

LÄS MER: Så höll Stina Nilsson sin satsning hemlig 

 

LÄS MER: Tomas Petterson: Fintade bort oss totalt, Stina 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.