Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han svarar efter Frida Karlssons hårda kritik

Foto: ULF PALM/ TT / ULF PALM TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

De svenska skidstjärnorna vill ha lika långa lopp som herrarna.

Nu ska frågan tas upp på internationell nivå.

– Det är en fråga vi driver, det här är en önskan från många nationer, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till SVT.

När Sverigecupen avlutades i Falun i helgen gjorde Ebba Andersson succé. Och hon gjorde det på samma distans som sina manliga kolleger.

Att samma distans gäller för damer och herrar hör inte till vanligheten. Något Sveriges stjärnor på damsidan vill göra något åt. Efter helgens tävlingar var åkarna tydliga i sin ståndpunkt.

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, sa Linn Svahn till TT.

Även Frida Karlsson var kritisk.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sa hon och tycker frågan ska drivas på internationell nivå.

– Det går att göra sporten roligare genom att vi antingen får längre banor eller så får herrarna anpassa banlängderna efter damerna. Det är bra om frågan kommer högre upp till de som bestämmer inom Fis. Jag tror att det slår hårdare om detta kommer från svenska skidförbundets styrelse än bara från oss åkare. 

”Kommer bli en fråga på Fis-mötet”

Sveriges landslagschef Anders Byström har tidigare lyft frågan.

– Det är väldigt förvånande att vi är framme vid 2021 och att sådana här frågor diskuteras, faktiskt. För mig är det självklart, jag har haft svårt att förstå varför man inte tävla lika långt. De tränar lika mycket och är lika starka, säger han till SVT.

När Internationella skidförbundet (Fis) träffas för stormöte i månadsskiftet maj-juni kan frågan tas upp på agendan.

– Vi har ju pratat om det här under vintern, jag tror att det kommer bli en fråga på Fis-mötet. Nu har ju Vegard Ulvang (ordförande Fis längdåkningskommitté) sett och läst det här också, säger Byström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.