Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Fridas kritik – nu svarar TV4

Frida Karlsson.Foto: BILDBYRÅN
Foto: TV2 Norge

SOLLEFTEÅ. I Norge sänds sedan flera veckor den andra säsongen av tävlingsprogrammet ”Sverige mot Norge”. Den svenska tv-publiken får dock vänta tills nästa år för att se vintersportstjärnorna utmana varandra. …

– Det är tråkigt att Norge får vara före där också, säger skidstjärnan Frida Karlsson.

Nu svarar TV4 på kritiken.

Första säsongen var en succé - och listan på deltagarna i den andra säsongen lär fortsätta locka tittare.

I det svenska laget ingår längdåkarna Frida Karlsson, Teodor Peterson, Anna och Emil Jönsson Haag. I det norska Marit Björgen, Martin Johnsrud Sundby och skidskyttarna Tarjei Bö och Ingrid Landmark Tandrevold.

I Norge, där programmet går under namnet ”Landskampen”, har redan åtta av den andra säsongens 15 avsnitts sänts.

Men i Sverige får tittarna vänta.

Först senare i vinter sänds det i TV4.

– Det tycker jag är lite tråkigt, att det inte sänds samtidigt. Man vill ju inte spoila för mycket innan det sänts i Sverige, säger den svenska skidstjärnan Frida Karlsson.

– Det är ett bra program, det är tråkigt att Norge får vara steget före där också.

Var det inte sagt till er att det skulle sändas samtidigt?

– Ja, jag trodde ju att det skulle vara så. Men det ändrade sig väl.

TV4- chefen: ”Det är en utmaning” 

Gustav Carlsson är exekutiv producent för ”Sverige mot Norge” på TV4. Han bekräftar att grundtanken var att sända samtidigt i båda länderna.

Men då slog coronapandemin till.

– Planen var att säsong två av Sverige mot Norge skulle sändas i höst, men pandemin har påverkat vår tablå på flera olika sätt. Bland annat på det sättet att ”Sverige mot Norge” nu i stället sänds till våren eftersom andra program som skulle ha sänts då har skjutits upp, skriver Gustav Carlsson i ett mejlsvar. 

– Det var dock bestämt redan före inspelningen av programmet i somras att vi i Sverige skulle sända säsong två i vinter, under samma tidsperiod som vi sände säsong ett.

Gustav Carlsson har full förståelse för att det kan upplevas trist för svenska deltagarna och tittare att det inte sänds samtidigt.

– Vi förstår att det kan upplevas så, men det är en utmaning att synka två länders tablåer, och vi hoppas så klart oavsett att tittarna är med oss när vi sänder säsong två av detta gigantmöte. 

Över miljonen såg premiäravsnittet

Enligt Carlsson är intresset för programmet stort i Sverige. Exempelvis hade förra säsongens premiäravsnitt över en miljon tittare i TV4.

Denna säsong leds programmet av Gunde Svan och Petter Northug. Alla avsnitt spelades in innan Northug stoppades av polis och åtalades för fortkörning och narkotikainnehav.

Den händelsen kommer inte att påverka programmets svenska version.

– Vi kommer inte göra några förändringar när det gäller programledarnas roller i programmet. Men vi har sedan tidigare gjort vissa förändringar i programmet som skiljer sig från Norges version, för att på bästa sätt möta vår svenska tv-publik, skriver Gustav Carlsson.

LÄS MER. Frida Karlsson om tv-bilderna: ”Jag blev chockad” 

LÄS MER. Ebba Andersson: ”Allt kändes så himla mörkt och hemskt” 

 

TV: Hånas för bilderna: ”Tidernas mest idiotiska firande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.