Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edvin Angers succé i Toblach

Ebba Andersson historisk: ”Ytterligare ett steg upp” Visa beskrivning
Edvin Anger.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

TOBLACH/STOCKHOLM. Svenskarna hade ingen chans.

I stället var den norska dominansen total i Toblach.

Det blev helnorskt på pallen i tiokilometersloppet när Pål Golberg vann. 

Bäste svensk blev Edvin Anger som slutade på 17:e plats. Därmed tangerar han sin bästa placering i ett distanslopp i världscupen. 

– Det är en skön känsla, säger Anger.

VM närmar sig med stormsteg. Med ett par veckor kvar till säsongens stora höjdpunkt visar de norska herrarna stormform redan nu. 

I lördagens tiokilometerslopp i fristil, det sista individuella loppet inför VM i Slovenien, var den norska dominansen total. 

Storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo gick en hård kamp med Pål Golberg och Simon Hegstad Krüger om segern. Med två kilometer kvar att åka var Kläbo ett par sekunder efter Golberg, men tack vare en mycket stark avslutning lyckades Kläbo skapa rejäl nerv i tävlingen.

Men det räckte inte. Pål Golberg vann, endast tre tiondelar före  Simen Hegstad Krüger.

Pål Golberg vann i Toblach

Den norska dominansen var total i Toblach. De åtta främsta åkarna i mål var norrmän. Även loppets tia var född i Norge. De enda som lyckades slå sig in i den norska dominansen var fransmannen Hugo Lapalus och tysken Friedrich Moch. 

För svenskarna gick det tyngre. 

Calle Halfvarsson, som hade en tung dag i fredagens sprint, blev 22:a åkare i mål, en knapp minut efter segrande Golberg.

– Jag är i bedrövlig form. Jag åker fortare när jag åker lugna intervaller på hemmaplan än i dag. Det krävs någon vecka till med träning så hoppas jag komma tillbaka till samma form som på touren, säger Halfvarsson. 

Bäste svensk blev i stället Edvin Anger på en 17:e plats. I och med det tangerar han sin bästa placering i ett distanslopp på världscupnivå. 

Anger var 40 sekunder efter Pål Golberg i mål. 

– Det var skönt att få till det i dag, säger Anger.

– Jag fick inte alls till det förra veckan men får verkligen till det här. Benen svarar bra och de behövde nog en genomkörare efter en lugnare vecka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.