Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebbas ilska efter beslutet: ”Han rycks bara ifrån mig”

Ebba Andersson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Rikard Andreasson i mitten.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

KALIX. Säsongen har varit Ebba Anderssons allra bästa i livet. En stark anledning: Personlige vallaren Rikard Andreasson. 

Men nästa säsong bryts samarbetet – Andreasson tvingas lämna landslaget.

– Han är en väldigt viktig person för mig - som nu rycks i från mig. Så just nu känns det inte som jag är i någon jättetrygg situation, säger en irriterad Ebba Andersson.

Barriärerna har fallit en efter en för 23-åriga Ebba Andersson den här vintern.

Se bara:

Första världscupsegern? 

Check.

Första individuella mästerskapsmedaljen? 

Check - två gånger om.

Första gången på pallen i den totala världscupen? 

Check.

Så när nu Ebba Andersson avslutar säsongen med SM i Kalix borde humöret vara på topp hos Piteå-åkaren.

Men så är det inte.

– Nej, jag har fått ett besked som inte var så jättetrevligt här under påsken. Och det var väldigt tråkigt för mig, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson: ”Väldigt förvånad”

Mer exakt: Landslagsledningen har beslutat att Rikard Andreasson inte får någon plats i vallateamet nästa säsong. Samma Andreasson som var Ebba Anderssons personliga vallare den här säsongen.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag är ju jättenöjd med det samarbete som vi har haft, det arbete som Rikard har lagt ner för att jag ska kunna prestera, säger Ebba Andersson.

Hon fortsätter:

– Jag kan vara ärlig att säga att jag inte delar uppfattningen bakom det beslutet.

Ebba Andersson fortsätter sedan att prata om hur mycket Rikard Andreasson betytt för henne under det senaste året.

– Han är en väldigt viktig person för mig - som nu rycks i från mig. Och att då gå in i en OS-säsong känns inte så kul. Just nu känns det inte som jag är i någon jättetrygg situation.

– Och jag kan tänka mig att många av de andra åkarna som jobbat med Rikard delar den uppfattningen.

Har ni fått någon förklaring?

– Vi har fått en förklaring som jag själv inte känner mig nöjd med.

Varför inte?

– Den är inte tydlig nog för mig. Jag hade gärna velat ha en betydligt tydligare förklaring för att kunna få någon form acceptans och förståelse för det här beslutet.

Vallachefen: ”Är ett personalärende”

Rikard Andreasson själv är förtegen när SportExpressen når honom via sms. Han skriver: ”Jag har egentligen inte så mycket att säga. En säsong har gått och ett beslut är fattat, jag får helt enkelt släppa taget och gå vidare.”

Inte heller vallachefen Petter Myhlback vill förklara varför Andreasson tvingas bort.

– Jag kan bekräfta att han ska sluta. Men det är ett personalärende och vi väljer att inte gå in och kommentera något mer om det, av respekt för Rikard också, säger Myhlback.

Han fortsätter:

– Men jag kan säga så här: Vi är en så stark organisation och har ett så starkt varumärke att vi kommer att lösa det här åt Ebba på ett jättebra sätt. Vi kommer att ersättningsrekrytera en riktigt bra vallare till henne och hon kommer att ha riktigt bra skidor till vintern.

Hon har framfört sin oro till er?

– Ja, jag vet att hon är orolig nu, men när den oron har gått över tror jag att vi kommer kunna bygga upp ett nytt förtroende och ha ett riktigt bra år tillsammans.

Ebba Anderssons fina form har fortsatt under SM i Kalix. 23-åringen avgjorde torsdagen stafett med en monstersträcka och tog guld med Piteå Elit. På fredagens sprintstafett bildar Andersson lag med Charlotte Kalla. 

Du som är Expressen Premium-kund kan se tävlingarna från Kalix hela helgen. Fredagens sändning startar 14.45 – här följer du den.


LIVE-TV: Här ser du SM-tävlingarna från Kalix  

LÄS MER: Svensken kan bli skidvärldens mäktigaste man

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.