Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba krossar alla: ”Helt sinnessjuk”

KALIX. Ebba Andersson krossade allt motstånd på SM-tremilen i Kalix.

Hon körde hem guldet – med en minut och 58 sekunder ner till tvåan.

– Det blev lite större avstånd än vad jag hade trott, säger Andersson i Expressen TV.

– Hon hade haft tid att stätta sig ner och ta en kafferast under loppet och ändå vinna i dag, säger experten Jennie Öberg.

Inför tremilen på SM i Kalix pekades Ebba Andersson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla ut som förhandsfavoriterna. Och många trodde att det skulle bli en jämn historia.

Men så blev det inte.

Ebba Andersson vred upp ett rasande tempo redan på första varvet och efter 13,1 kilometer hade hon tagit en ledning med över minuten. Och avståndet bara ökade.

– Frågan är om ens Therese Johaug hade rått på Ebba Andersson i dag?, frågade sig kommentatorn Rickard Olsson under Expressen TV:s sändning från loppet.

Experten Jennie Öberg:

– Det hade varit väldigt intressant att se henne mot Therese i dag. För känslan är att de andra tjejerna åker bra i dag – men Ebba åker ändå så mycket snabbare.

”Hon är ju helt sinnessjuk”

I mål var Ebba Andersson en minut och 58 sekunder före tvåan Jonna Sundling och ytterligare en minut före trean Charlotte Kalla.

– Hon hade haft tid att stätta sig ner och ta en kafferast under loppet och ändå vinna i dag, säger Jennie Öberg.

– Hon är ju helt sinnessjuk, hon är galen, säger Jonna Sundling och skrattar.

– Som en raket!

Ebba Andersson själv var förvånad över den stora segermarginalen.

– Det blev ganska mycket till slut. Mer än jag hade väntat mig, säger Andersson.

– Jag var inställd på att jag skulle behöva fajtas för varenda sekund. Det var ju väldigt många starka åkare på start. Det var ju liksom…allihopa! Jag var inställd på att det skulle bli tufft här i dag.

Frida Karlsson bröt tremilen

Vad säger du om formen som du är i just nu?

– Det känns som formen har fortsatt vara stabil – en ganska hög stabil nivå – ända sen premiären i Bruksvallarna. Jag har klarat av att få till många bra lopp och hållit bra hela säsongen igenom.

Är det nästan lite synd att säsongen är över nu?

– Det är lite både och, som alltid vid den här tiden på säsongen. Å ena sidan har det varit en ganska intensiv och händelserik säsong, så man börjar känna att det är dags för ett break för att verkligen kunna ladda om och göra bra förberedelser inför nästa säsong. Å andra sidan vet man att ganska snart kommer man bli sugen på att få dra på sig tävlingsnummerlappen igen.

Hur det slutade utanför pallplatserna? Emma Ribom var fyra, Linn Svahn femma och Moa Olsson sexa. De följdes i resultatlistan av sjuan Sofia Henriksson, åttan Louise Lindström, nian Lovisa Modig och tian Linn Sömskar.

Frida Karlsson bröt tremilen efter skadeproblem.


LIVE-TV: Här ser du SM-tävlingarna från Kalix  

LÄS MER: Svensken kan bli skidvärldens mäktigaste man

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.