Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba slår tillbaka mot VM-hjältens förslag

Ligger trea i totala världscupen.
Foto: TIMUR NISAMETDINOV / AP NIPA
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

OSLO. Natalja Neprjajeva leder den totala världscupen - men ryskan stoppas från att delta i de avslutande tävlingarna.

Då kommer förslaget att frysa världscupställningen och redan nu utse Neprjajeva som vinnare. Men det gillar inte den Ebba Andersson.

– Man kan ju inte helt plötsligt pausa poängräkningen för att förutsättningarna förändras, säger den svenska landslagsstjärnan.

De två sista världscuphelgerna avgörs utan ryskt deltagande. På grund av ”åkarnas säkerhet” har det Internationella skidförbundet (FIS) stoppat atleter från Ryssland och Belarus att tävla.

FIS beslut kan ge ödesdigra konsekvenser för den ryska stjärnan Natalja Neprjajeva. 26-åringen är på väg mot sin första seger i den totala världscupen – men kan nu bli omåkt av Jessica Diggins och Ebba Andersson.

I dagsläget återstår tävlingar i Holmenkollen och Falun med drygt 300 poäng på spel. Natalja Neprjajeva leder med 252 poäng före Diggins. Ebba Andersson ligger ytterligare 33 poäng efter ryskan.

Förslaget: Stoppa poängräkningen

En som lider med Neprjajeva är kanadensaren Devon Kershaw. Han är tidigare skidåkare med ett VM-guld och två världscupsegrar på meritlistan.

Numera driver 39-åringen en podcast på skidsajten Fasterskier – och där lanserar Kershaw ett förslag till Internationella skidförbundet:

Räkna inte världscuppoäng i de avslutande loppen och ge totalsegern till Natalja Neprjajeva.

– Natalja hade vunnit den totala världscupen om inte Ryssland hade stoppats. Allt är en oerhört sorglig situation för alla parter. Att frysa poängställningen hade definitivt varit en lösning på problemet, säger Kershaw i podcasten.

Kanadensaren tror att ett sådant beslut hade mötts av förståelse hos Neprjajeva konkurrenter.

– Om poängen frys till resten av säsongen tror jag inte att någon skulle hävda att Nerprjajeva inte förtjänar segern. Hon har haft en fantastisk säsong med seger i Tour de ski, OS-medaljer och andraplatsen i Lahtis nu senast, fortsätter Devon Kershaw.

Ebba: ”Kan inte bara pausa”

När Ebba Andersson får höra om kanadensarens förslag är hon skeptisk.

– Vi måste ju utgå från situationen som är här och nu. Hon kan inte vara på startlinjen och då är det vi som är här får fajtas i stället. Men jag tror trots allt att försprånget upp till henne blir svårt att ta in, säger Ebba Andersson.

– Det hade kunnat vara så att någon var sjuk och inte kan starta. Då kan man inte helt plötsligt pausa poängräkningen för att förutsättningarna förändras.

Sedan fortsätter hon:

– Det är så klart trist att hon inte kan vara med och utmana oss. Jag tror att hon verkligen skulle vilja vara med i striden i toppen. Men det är som det är.

Ebba Andersson slutade trea i totala världscupen förra året. Nu har hon en god chans att i alla fall nå andraplatsen.

Kan bli bäst - på 34 år

En bedrift som bara en svenska klarat av genom skidhistorien. För 34 år sedan slutade Marie-Helen ”Billan” Westin just tvåa i världscupen.

Vad hade en andraplats betytt för dig nu?

– Man vill alltid framåt och det skulle betyda att jag tagit ytterligare ett kliv i världscupen. Jag siktar framåt och tar jag ett steg upp i år så är det inget som säger att jag inte kan göra det igen nästa år.

Så då tar du världscupen nästa vinter?

– Jag siktar på det i alla fall!

TV: Kalla om Johaugs avsked: ”Inspirationskälla”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.