Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Andersson satsar fullt på skidorna

Ebba Andersson
Foto: Alex Nicodim / ALEX NICODIM BILDBYRÅN
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Supertalangen Ebba Andersson har kämpat sig tillbaka efter dubbla operationer i sommar.

Och hon har tagit ett beslut.

19-åringen lägger friidrotten åt sidan – för att satsa allt på skidåkningen.

– Det är skidorna som jag tycker är roligast, säger Andersson.

Under förra vintern kom det stora genombrottet.

Först körde hon hem både silver och brons på SM i Piteå, i konkurrens med åkare som Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Sofia Henriksson. Sen slog hon till med dubbla guld och ett brons på JVM i Rasnov, där de flesta åkarna var ett år äldre än henne själv.

Ebba Andersson firar silvret på 10 km klassisk stil under SM i Piteå 2016.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Ebba Andersson, 19, hyllades från alla håll.

– Hon är en av de största talangerna jag sett på väldigt många år. Det går inte att spå annat än en ljus framtid för Ebba, förklarade landslagsledaren Lars Selin bland annat.

Men i slutet av säsongen började problemen.

Tvingades till ny operation

Ebba Andersson drabbades av smärtor i knäet mitt under ett träningspass och läkarna konstaterade att det handlade om broskbitar som lossnat. Hon opererades i mitten av mars – men tvingades sen till en ny operation.

När SportExpressen når henne med två månader kvar till säsongsstart lämnar hon dock positiva besked.

– Det har varit några tuffa månader, men nu känns det som att det rullar på mycket bättre. Jag kan inte löpa för fullt, men annars kan jag träna precis som jag vill, säger Ebba Andersson.

Varför blev det ytterligare en operation?

– Tydligen hade det bildats ärrvävnad i ledkapseln efter den första operationen. Det hindrade mig från att böja knät. Jag kunde böja det 90 grader, men sen var det stopp. Jag kämpade med att få upp rörligheten i flera veckor, men det skedde inte och då bestämde man sig för att gå in och ta bort det där.

– Sen dess har det flutit på bra.

Väljer bort friidrotten

Förra sommaren såg helt annorlunda ut för Ebba Andersson.

Då fick hon chansen att visa upp vilken talang hon är även inom friidrotten och hon sprang hem en sensationell sjätteplats på 3 000 meter vid junior-EM i Eskilstuna. Friidrottslandslaget meddelade också att man hoppades på att Andersson i framtiden skulle välja löpningen före skidåkningen.

Men så blir det inte.

Hon har nämligen tagit beslut om att det är skidorna hon satsar på från och med nu.

– Med tiden har det vuxit fram, säger Ebba Andersson.

– Egentligen har jag väl hela tiden känt att det är skidorna jag tycker är roligast. Sen har jag mer och mer blivit säker på mitt beslut. Det är skidorna som jag satsar på, det är där jag verkligen vill prestera och det är det jag vill hålla på med.

Men kan det bli så att du ändå kör några löptävlingar nästa säsong, om du får feeling?

– Det kan jag inte svara på just nu, för jag vet inte hur det ser ut då. Men jag vet att det är skidorna som jag satsar på.

Satsar mot junior-VM

Skidsäsongen börjar som bekant smyga sig på och Ebba Andersson hoppas att kunna vara med och tävla direkt, trots att knäproblemen ställt till det för henne i sommar.

Tävlingsplanen är inte spikat än, men det är redan givet för henne vad som är vinterns stora höjdpunkt.

– Det här blir min sista säsong som junior, så jag skulle verkligen vilja prestera bra på junior-VM. Men jag har inte tänkt så mycket på säsongen än. Allting har varit så flytande, på grund av skadan. Först var målet bara att komma tillbaka till träningen, det var det jag fokuserade på. Men... junior-VM är det stora målet, säger Andersson – som även förtydligar att hon inte har övervägt att lägga ner sin satsning på grund av knäskadan.

– Jag tycker att skidåkning är så himla roligt och det är det som jag verkligen vill hålla på med, så det har aldrig varit något tvivel. Jag har velat kämpa och försöka ta mig tillbaka.

Junior-VM avgörs i Soldier Hollow, strax utanför Salt Lake City, den 30 januari till 5 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.