Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Andersson blir nobbad i premiären

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

BRUKSVALLARNA. Ebba Andersson, 19, blixtrade till i säsongspremiären och slog samtliga seniorer.

Men nej, hon tycks inte vara aktuell för truppen till världscupen i Kuusamo nästa helg.

– Det är långt fram till de bästa, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

När skidsäsongen sparkades i gång i vinterparadiset Bruksvallarna var det en åkare som stack ut. Ebba Andersson från Sollefteå åkte snabbare än alla andra och knep segern på den aningen märkliga distansen fem kilometer fristil.

Efteråt var hon jublande glad.

– Herregud! Jag hade inte väntat mig det här. Jag är väldigt, väldigt överraskad, förklarade Andersson som har genomgått dubbla knäoperationer den här sommaren.


LÄS MER: Norska piken – efter Ebba Anderssons succé

"Bör fokusera på JVM"

19-åringen anses av många vara Sveriges nästa storstjärna och hon har flera gånger om jämförts med Charlotte Kalla. Men landslagets nye damtränare Ole Morten Iversen vill ändå tona ner hypen en aning när SportExpressen träffar honom på tävlingsområdet.

– Jag har hört namnet tidigare och jag vet att man har stora förhoppningar på henne, säger Iversen lugnt.

– Vi har många unga svenska damer som åker fort just nu och det är jättebra.

Det låter som att hon har en bit kvar till världscupen?

– Ja, det är långt fram till de bästa, i förhållande till det här. Hon är junior fortfarande, hon ska åka junior-VM och bör ha fokus på det.

Iversen fortsätter:

– Det är så med alla unga, lovande åkare – det är bra att ha lite is i magen och vara tålmodig.

Andersson tänker inte på världscupen

Tränaren från Norge är tydlig med att Ebba Andersson är en gigantisk talang – ännu vassare än vad Therese Johaug var i samma ålder – men det är viktigt att hon inte skyndar för fort.

– Hon är en väldigt spännande åkare, bara hon inte blir för ivrig!

– Men det är väldigt skoj att se henne här i dag. De nationella åkarna och juniorerna har inte så många möjligheter att visa upp sig, så det är starkt att ta chansen här och göra så bra ifrån sig. Men... resultatet lägger jag egentligen inte någon större vikt vid. Det här är i princip ett träningsåk.

När SportExpressen frågar Ebba Andersson själv om hon har några tankar på nästa helgs världscuppremiär i Kuusamo svarar hon med ett skratt:

– Nej, jag tänker inte alls på det. Jag tänker bara på morgondagens lopp!

Då väntar tio kilometer klassiskt, med start 12.45.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.