Ebba, 19, vaknade upp med bortdomnade ben

Ebba Einarsson har tränat en del inför Vasaloppet.
Ebba Einarsson gillar att sätta upp egna träningsscheman.

Ebba Einarsson var ett av Sveriges stora löften i rodd. 

Sedan förändrades hennes liv drastiskt över en natt, då hon blev förlamad.

Den 19-åriga elitroddaren ska nu ta sig an Vasaloppet.

Här berättar hon sin historia om skadan, sjukhusbesöken och framtiden. 

– Jag hade absolut önskat mest av allt att jag kunde gå, säger Ebba Einarsson. 

I juli 2017 vändes Ebba Einarssons liv upp och ner. 19-åringen hade veckan tidigare tagit seniorsprint-SM guld i rodd med Falkenbergs RK, när känseln började försvinna i benen.

– Det gick på bara några timmar från att det ena benet domnade bort till att det andra gjorde det. Det hände i princip samtidigt, berättar Ebba Einarsson. 

”Insåg inte vad som hände”

Ebba och hennes pappa Johan åkte in till sjukhuset i Halmstad samma natt. Magnetröntgen och ryggmärgsprov togs då läkarna trodde att det rörde sig om Gulliane Barres syndrom, en nervsjukdom som påverkar hela kroppen. Men det visade sig vara en ovanlig blödning i ryggmärgen.

– Under väldigt lång tid tror jag inte att jag insåg vad som hände. Jag är en tjej som har väldigt mycket för mig och har ett fullspäckat schema. Det som gick runt i mitt huvud var: ”nu är jag på sjukhus och de är doktorer – fixa det här så att jag kan åka härifrån”. 

– Jag kände att jag inte riktigt hade tid att ligga där då jag hade ett jobb som väntade. Med tiden insåg jag mer och mer att det inte var det som skulle hända. 

Blödning i ryggen orsakade förlamning

Läkarna menar att blödningen har uppstått från en missbildning i ett blodkärl, kavernom, som troligtvis är medfött. Som elitroddare och tävlingsmänniska gjorde Ebba Einarsson allt för att fokusera på att få åka hem och hålla situationen i schack. 

– Jag mådde så dåligt eftersom jag inte tycker om sjukhus. Bara att gå in genom de dörrarna gjorde mig obekväm. Där kommer tävlingsinstinkten i mig att ”om jag bara lär mig hur jag ska hantera det här så kan jag fokusera på att ta mig härifrån”. Jag trivdes inte med att vara där. 

Sedan den natten sitter Ebba Einarsson i rullstol. Efter skadan fick hon rehabiliteringsmöjligheter på sjukhuset, men de passade inte henne träningsmässigt. Hon gillar att ha ett hårt träningsschema och sköter det därför själv. Att hon sitter i rullstol har hon accepterat, även om hon har önskningar.

– Hade du frågat mig när jag var på sjukhuset hade jag svarat att jag har en jättestor önskan om att få se vart jag är om ett år. Jag hade absolut önskat mest av allt att jag kunde gå och att jag hade fortsatt med det livet, men samtidigt har det skapats många möjligheter nu. Allt jag har varit med om hade jag aldrig fått chansen till om inte detta hade hänt. 

Tävlingsmänniskan väcktes till liv

Efter skadan 2017 var Ebba Einarsson och hennes familj med i Sofias Änglar, en serie på Kanal 5 där personer som varit med om olyckor eller andra traumatiska förändringar i livet får hjälp. I programmet träffade hon parasimmaren Anders Olsson som utmanade henne att delta i Vansbrosimmet. Efter det väcktes tävlingsmänniskan åter på nytt i Ebba. Hon har nämligen bestämt sig för att åka Vasaloppet på söndag.

– Det började som ett nyårslöfte och en utmaning. Jag åkte lite skidor innan skadan, både utför och längd. Men jag har ju egentligen aldrig åkt kälke. 

Det blir nio mil på kälke

För att ge sig ut i spåret behöver Ebba Einarsson en kälke, vilket tog tid att få fram.  Det var först i januari som kälken blev klar, då familjen hittat en lösning som innebär att ett lyftband kan hålla fast Ebba i kälken. Sedan dess har hon kunnat träna en hel del, men det är ned- och uppförsbackarna som skrämmer henne. 

– Jag är inte så rädd för längden, utan jag är mer rädd för höjdskillnaderna. Hade det bara varit plant, hade jag kunnat köra i flera timmar då jag är väldigt uthållig. Jag kan hålla på riktigt länge med någonting bara jag ställer in mig på det.

– Men jag har testat att ramla i alla fall och jag ramlar ju åt sidan så det är lite närmare marken nu än om man står. Det svåra är att skidorna sitter fast i kälken och är inställda på ett spår. Så jag kommer ha svårt att byta spår och kan inte riktigt skate-saxa uppför backarna. Det går ju inte, utan det blir bara stakning i början. Det är klart att det kommer bli tufft och tungt, men jag gillar utmaningar.

”Det är en jättestor del av mig”

För Ebba Einarsson är det ingen idé att tycka synd om sig själv utan hon vill ta en dag i taget och satsa på sina mål.

– Fokuserar jag bara på det dåliga är det klart som fan att jag kommer må dåligt. Jag vill vara en förebild för folk som kanske sitter i samma situation som mig men också för folk som behöver vakna upp i livet, säger Ebba och tillägger:

– Alla kan må psykiskt dåligt och vara deprimerade, man har bra och dåliga dagar. Det är inte konstigt. 

Hon har med hjälp av rodden och vännerna tagit sig tillbaka till vardagen. För Ebba Einarsson har aldrig kärleken till rodden försvunnit, vare sig om hon är förlamad eller inte. 

– Det är jättespeciellt, det är en jättestor del av mig. Jag vet inte vad jag skulle vara utan sporten och den glädjen. Dels är det en glädje på vattnet men känslan när jag är på ett lopp och går i mål är oslagbar.

”Bekräftelsen man ska söka är från sig själv”

Ebba Einarsson tänker tillbaka på tiden innan skadan och hur hon påverkades av samhället som tonåring. Hon menar att livet som tonåring kan vara svårt.

– I tonåren går man igenom så sjukt mycket och påverkas av allt runtomkring. Man tänker snarare mer på vad andra tycker och tänker än vad man själv känner. Jag vet ju själv att jag påverkades jättemycket av det. Man vill ha bekräftelsen. 

– Det blev svårare när jag hamnade i den situationen jag är i nu. Men man måste sluta med det. Den bekräftelsen man ska söka är från sig själv. Så länge jag fokuserar på mitt mål så spelar inte bekräftelsen från andra någon roll. 

Ska ta studenten och satsa på VM

2019 kommer att bli ett händelserikt år. Ebba Einarsson ska ta studenten från Naturvetenskapliga linjen och första internationella regattan i rodd blir i maj i Italien. Därefter hoppas hon vara med på två världscuper i Poznan och i Rotterdam. 

– Detta är ett viktigt år. Kvalet till VM går i Tokyo, det vill jag också satsa på. Sedan vet jag inte om jag vill studera vidare, och i så fall vad. Men annars har jag en blogg där jag skriver ibland, framför allt om känslor. Jag gillar att fotografera också, det är ett stort intresse.

Vill du inspirera andra med din historia?

– Jag har faktiskt fått förfrågningar från vissa om jag kan föreläsa. De säger att de skulle tyckt om det och det är jättekul att höra. Men jag vill ha lite standard på vad jag ger ut och att jag kan leverera, därför har det inte hänt än. Men det kanske kommer någon gång. 

1 mars: Det händer i Vasaloppsspåren

07.00-09.00 STAFETTVASAN (två starter)

Stafett med femmannalag för damer och herrar. 90 km. Start i Sälen kl 07.00 och 09.00. Målgång cirka kl. 12.30–20.00 i Mora.

14.00 Vasaloppets Afterski

Trubadur underhåller utanför tältet, Mora

18.30-19.30 Högtidsfest

Sedan 1922 har Vasaloppet en tradition att bjuda till högtidsfest i Mora kyrka. Temat för årets högtidsfest är rörelse genom hela livet.

20.00 NATTVASAN 45

Första upplagan av Nattvasan 45, ett parlopp i fristil på natten där stjärnor, månen och pannlampor visar vägen. 45 km. Start i Oxberg kl 20.00. Målgång cirka kl 21.30-01.00 i Mora.

20.00 NATTVASAN 90

Tredje upplagan av Nattvasan 90 km. Start i Sälen kl 20.00. Målgång cirka kl 23.30-08.00 i Mora.

22.00-02.00 Vasaloppets Afterski, DJ och nattklubb

Dansbandskväll med Chapelle. Restaurangen Vasaloppsmässan, Mora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.