Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drastiska förslaget – efter skandalscenerna

Foto: TORE MEEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Alex Harvey.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tävlingarna i Holmenkollen kantades återigen av bråk och fylla. 

Nu kräver skidprofilen Torbjörn Nordvall att arrangören agerar för att göra tillställningen mer familjevänlig. 

”Det är oacceptabelt”, skriver Nordvall i en krönika på Nettavisen

De norska skidfansen på plats i skidmeckat i Oslo fick se superstjärnan Therese Johaug krossa allt motstånd i söndagens tremil. Där bakom tog svenska Ebba Andersson en tredjeplats när hon spurtade ner hemmaåkaren Ingvild Flugstad Östberg. 

Omgivningarna runt spåret var relativt lugna under lördagen – till skillnad från under söndagens femmil när det var oroligt på flera ställen. 

Polisen uppgav för norska NTB att åskådare var berusade, hade börjat slåss och att en man fallit 20 meter nerför en slänt. 

Den kanadensiska åkaren Alex Harvey fick uppleva stökigheterna på nära håll. 

– Det var en berusad norsk åskådare som höll på att ramla rakt på mig. Han vinglade så långt ut i spåret att han nästan föll in i mig. Han var väldigt full och visste inte vad han gjorde, sa Harvey till Dagbladet

Kritiken: ”Det är oacceptabelt”

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef för det svenska längdlandslaget och numera medieansvarig åt Charlotte Kalla, är oroad efter scenerna. 

”Nej, det var inte lika illa som på femmilen i fjol. Men det var tillräckligt illa för att medias rapporter från Holmenkollen fortsatt dominerades av fyllerier och människor som stapplade runt och höll på att ramla ut i spåret, som Alex Harvey berättade att han upplevt. Holmenkollen skifestival, som arrangerar det hela, har fortsatt ett allvarligt problem att lösa”, skriver Nordvall i en krönika på Nettavisen

”Respekten för arrangörerna, frivilliga, aktiva, ledare och alla som uppför sig i publiken, har inte något värde för den gruppen som förstör för alla. Det är oacceptabelt!”. 

 

Förslaget: Flytta tävlingarna i Holmenkollen

Nordvall lyfter fram tävlingarna i svenska Ulricehamn som ett positivt exempel på hur publikfester lyckats bli lugna och familjevänliga. 

”Publiken uppförde sig exemplariskt”. 

Inför årets tävlingar tidigarelades femmilen till klockan tio på förmiddagen, och ”rusfria” zoner infördes på området. Men inför nästa år vill Nordvall se ytterligare förändringar. Han vill att femmilen körs på en måndag. 

”Då blir det förmodligen inte lika mycket fest. Det är i alla fall på plats med en tydlig markering mot fylla och narkotika, anser jag”, skriver Nordvall.

 

LÄS ÄVEN: Charlotte Kallas dubbla lyx – på exklusiva restaurangen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.