Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopingutredningens kritik mot svenskarna

Martin Johnsrud Sundby åkte fast för dopingbrott – efter felaktif användning av astmamedicin
Foto: Audun Braastad / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug har sagt att hon tagit astma – trots att hon inte är sjuk
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Katharina Rise berättade om rapporten på en presskonferens på tisdagen
Foto: VG/Skärmdump

Den så kallade astmautredningen inom norsk skidåkningen är avklarad.

Utredarna har man kommit fram till att norrmännen kan fortsätta ge astmamedicin till friska åkare – och riktar samtidigt kritik mot det svenska landslaget.

– Det är inte hyggligt att förvägrar utövare att inhalera saltvatten, säger utredaren Kjell Larsson.

Det var det norska skidförbundet som själva startade utredningen redan i september. I gruppen som genomförde utredningen fanns fristående experter från såväl som Norge som andra länder. Syftet var att avgöra om det omstridda norska bruket av astamedicin för skidåkare utan astmadiagnos är etiskt försvarbart.

Detta efter hård kritik från bland annat Sverige. Norges policy kring astmamedicin har skilt sig från resten av skidvärlden.

Storstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes av i somras efter att ha saknat rett dispens för sin astmamedicin. Även Therese Johaug har berättat att hon fått astmamedicin – trotsa att hon inte har någon astmadiagnos.

Bruket får fortsätta

Nu är utredningen klar. Och det norska astmamedicinbruket frias.

Man skriver enligt TV2 att det inte finns grund att tro att landslaget på ett "oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem".

Därmed tillåts bruket fortsätta.

En annan del av bråket har handlat om så kallade nebulisatorer, ett hjälpmedel för att inhalera astmamedicin eller saltvatttenlösningar.

"Många utövare har symptom i samband med skidlopp, speciellt vid låga temperaturer. Och möjligheten för att ge lindring med en tillåten metod i form av saltvatteninhalering bör kanske inte fråntas utövare", skriver man.

Dock kommer man att skärpa upp reglerna för exakt vilka mediciner som finns tillgängliga.

Mediciner i vallatrailern

Detta efter att man upptäckt att receptbelagda astmamediciner har funnits fritt tillgängliga i vallatrailern – "i strid med god medicinsk praxis".

– Det vi har upptäckt är att det har varit receptbelagd medicin tillgänglig på övervåningen i vallatrailern. Den astmamedicinen har inte varit dopingklassad, men det har varit receptbelagd medicin tillgänglig. Här har vi upptäckt bristande rutiner som ändrades den här hösten, säger Katharina Rise, ordförande i gruppen som gjort utredningen.

Norge kritiseras också för att har haft sina journaler på papper. Nu har i stället ett digitalt system införts. De kritiseras även för hanteringen av medicinerna.

– Vi menar att det har varit dåliga rutiner när det gäller utlämning av läkemedel från medicinväskorna till utövarna, säger Katharina Rise på presskonferensen.

"Etiskt fel"

En annan del av det norska medicinerandet som har väckt reaktioner är bruket av så kallade nebulisatorer – ett medicintekniskt hjälpmedel för inandning av vätskor. Bland annat använder man sig av saltlösningar i nebulisatorer för att behandla luftrörsbesvär. Det är en metod som det svenska skidlandslaget säger blankt nej till – vilket fick kritik av utredarna.

– Man ska inte förbjuda innan man vet om det har effekt eller inte. Visar det sig att det inte har någon effekt – då kan man gärna sluta med det. Men innan vi vet, så länge vi hör att det i alla fall subjektivt upplevs som att det hjälper, så är det etiskt fel att inte erbjuda möjligheten – eftersom det varken är prestationshöjande eller hälsofarligt, säger Katja Mjösund, en finsk specialistläkare som ingår i en expertgrupp inom den internationella antidopingbyrån WADA.

"Sverige har etiska problem"

Mjösund får medhåll av Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, som har ingått i den utomstående kommitté som har utfört utredningen.

– Jag förstår inte riktigt den svenska argumentationen, säger Larsson.

– I Sverige tycker man att en saltvatteninhalator har ett negativt signalvärde gentemot de yngre, medan man samtidigt accepterar att mer än femtio procent av skidåkarna får astma. Och sedan ska man förvägra dem att inhalera saltvatten, vilket faktiskt många upplever är symptomlindrande. Det är inte så hyggligt, tycker jag. Då är det bättre att förklara för de unga att vissa skidåkare har vissa problem som kräver viss behandling.

– Om du har någon som åker skidor i tjugo minusgrader och som hostar så att lungorna håller på att komma upp, och så vet de att om de andas in saltvatten så mår de bättre, då tycker inte jag att man ska förvägra dem att göra det. Den etiken kan man diskutera, i stället för att diskutera att låta yngre se att man använder en nebulisator. Det är dubbla etiska problem här: dels gentemot de yngre, dels gentemot personen som kan lindra symptomen av den här behandlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.