Dopingsprickan: ”Det är märkligt”

Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Per ”Pliggen” Andersson, landslagsläkare.
Foto: SVEN LINDWALL
Åke Andrén Sandberg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: BOB MARTIN FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN IOC

Riksidrottsförbundet kräver ett möte med Svenska skidförbundet om två fall av misstänkt doping inom längdlandslaget.

Men enligt RF har man fått nobben.

Nu slår skidförbundet tillbaka. 

– Det är märkligt. Vill de ha ett möte med oss är det ju självklart att vi ställer upp, säger skidlandslagets läkare Per Andersson.

Uppmärksamheten blev stor runt Uppdrag Gransknings reportage i SVT strax före OS i Pyeongchang rörande svenska längdåkares blodvärden.

I reportaget pekades två landslagsåkare, aktiva mellan 2001 och 2010, anonymt ut som misstänkta för doping efter att ha redovisat höga blodvärden.


LÄS MER. Åkarna vet vem som är utpekad 


Uppgifterna fick omedelbart stark kritik.

– Det handlar om oseriös journalistik. Man har medvetet undanhållit fakta, sa landslagets läkare Per Andersson då.

Experten: "Det är rent bedrägeri"

Internationella skidförbundets (Fis) dopingexpert Rasmus Damsgaard gick ett steg längre än så:

– Det är rent bedrägeri, sa Damsgaard om uppgifterna.

I ett öppet brev gick sedan Svenska skidförbundet, Sveriges olympiska kommitté och Fis i en gemensam motattack mot uppgifterna i Uppdrag Gransknings reportage.


LÄS MER. Skidvärldens uppror mot SVT


Men sedan dess har det varit tyst.

Tills nu.

I ett inslag i Sveriges Television säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopingkommission, att man vill undersöka uppgifterna närmare.

Men att skidförbundet vägrar.

– Det är väldigt underligt att vi har fått i uppgift att sköta antidopingen i Sverige, men inte får tillgång till de här siffrorna som presenterades, säger Åke Andrén-Sandberg till SVT.

Och fortsätter:

– Om siffrorna stämmer tyder det på någon form av doping, om de däremot är slarvigt tagna är det falska anklagelser. Jag tror att det är väldigt bra om man får det här utrett.

Förbundsläkare ovetande

Enligt Andrén-Sandberg har han skickat ett brev till skidförbundet där han begärt ett möte i ärendet - men fått som svar att de inte har tid.

– Om siffrorna stämmer tyder det på någon form av doping, om de däremot är slarvigt tagna är det falska anklagelser. Jag tror att det är väldigt bra om man får det här utrett, säger Andrén-Sandberg.


LÄS MER: Johaugs mäktiga miljonregn - som dopad 


Men när SportExpressen tar kontakt med skidlandslagets läkare Per Andersson är han helt ovetande om RF:s försök att få till ett möte.

– Det här är ingen information jag känner till. Vi har definitivt inte haft någon dialog med RF antidoping om något möte. Men är det så att de vill ha det ställer vi naturligtvis upp på det. Det är en självklarhet, säger Per Andersson.

Då låter det ju konstigt att RF säger att ni vägrar?

– Ja, det är märkligt. Och det är olyckligt att en sån här dialog sköts via medier. Att ha ett gott samarbete med RF:s antidoping är ju en ytterst prioriterad fråga hos oss.

RF får inga siffror av förbundet

Om det nu blir av ett möte - kommer RF att få ta del av siffrorna som de efterfrågar?

– Nej, för vi har ju inte tillgång till de siffrorna. 

Kan du förklara det?

– De siffrorna som var med i programmet läcktes ju från Fis egen databas. Det är Fis som sitter på de siffrorna. Inte Svenska skidförbundet.

Så om RF vill se de siffrorna ska de vända sig direkt till Fis?

– Ja, absolut.

Har det kommit fram några nya uppgifter i det här ärendet efter att UG:s reportage sändes?

– Nej, ingenting. Och vår ståndpunkt är fortsatt att vi inte har någon som helst anledning att misstänka att vi haft några oegentligheter bland våra åkare.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.