Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopingdömd Dürr gör comeback i Sverige

Foto: Gepa Pictures/ Ross Burton / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Andrea Solero / Epa / Tt

När Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk avgörs nästa helg dyker ett gammalt ökänt namn upp.

Tidigare epo-avstängde Johannes Dürr är anmäld till loppet – för att göra comeback i Sverige.

– Det är tragiskt att han är tillbaka, säger Jerry Ahrlin.


Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Minns ni Johannes Dürr?

Österrikaren slog igenom med dunder och brak för två år sedan när han slutade trea i Tour de Ski och kammade hem 300 000 kronor.

Men mitt under Sotji-OS kom chockbeskedet: Dürr hade testat positivt för erytropoetin (epo) – alltså: bloddoping.

En tvåårig avstängning väntade, som löpte ut 25 februari i år. SportExpressen kunde i januari berätta att den numera 29-årige Dürr tränade stenhårt för en comeback.

– Det är fruktansvärt att man efter ett sådant grovt dopingbrott kan komma tillbaka så fort, sa Emil Jönsson då.

– Jag tror inte att han ställer sig på start så länge jag står där också. Om jag får honom på höger eller vänster sida om mig i spåret så kommer jag att knocka honom, sa Petter Northug.

"Vi får inte neka honom"

I mars tävlade han i ett mindre lopp i Österrike som heter Ganghoferlauf där han slutade trea. Men om mindre än två veckor gör han comeback i Sverige, när Nordenskiöldsloppet avgörs över hela 22 mil. Arrangören Wolfgang Mehl:

– Vi kan inte påverka det, tyvärr. Vi har kollat väldigt noggrant med svenska skidförbundet och internationella skidförbundet: hans avstängning gick ut i februari och han har rätt att tävla igen. Vi får inte neka honom till att anmäla sig, säger Mehl.

Och om ni hade kunnat neka honom?

– Vi distanserar oss från allt som har med doping att göra, självklart. Om han inte hade fått tävla, så hade vi självklart inte låtit honom göra det.

Flera världsåkare inom långloppscupen har samlats för den första upplagan av Nordenskiöldsloppet – däribland Aukland-bröderna (Jörgen och Anders) och svenska Vasalopps-veteranerna Rikard Tynell och Jerry Ahrlin.

– Doping är förbjudet och förstör idrotten. Precis som många andra är jag väldigt emot allting som har med doping att göra. Det är tragiskt att han är tillbaka efter två år, säger Ahrlin.

"Känns konstigt"

Du menar att han borde ha blivit avstängd längre?

– Alltså... Reglerna är som de är. Men om det är uppenbart fusk och som i hans fall – epo-doping – då har man ingenting att göra i skidspåren. Det kanske finns fall som inte är lika tydliga. Men när det gäller honom och till exempel Johann Mühlegg när det är så uppenbart. Har man gjort det en gång så är det risk att man gör det igen.

Rikard Tynell:

– Det känns konstigt att han är med. Det är aldrig roligt att tävla mot en som har hållit på med doping. Även om han har tagit sitt straff så har han sysslat med det. Det kan ju dessutom finnas någon följdeffekt som går att utnyttja. Det känns fel att han står på startlinjen igen, säger han.

John Kristian Dahl, en av de norska storfavoriterna håller med:

– Jag och hela mitt team är 100 procent emot doping. Det är därför riktigt tråkigt att vi nu ska möta Dürr igen, med nummerlapp på bröstet i Nordenskiöldsloppet. Men vi får helt enkelt acceptera att avstängningen har löpt ut och att han faktiskt har sonat sitt straff.

Nordenskiöldsloppet har i sin debut annars lockat ett starkt startfält med bland andra bröderna Aukland (Jörgen och Anders).

– Att det blir så många långloppsåkare väldigt positivt och stor överraskning, säger han.

Vem tror du vinner?

– Mest sannolikt blir det en norsk seger med tanke på deras styrka och erfarenhet. John Kristian Dahl och Aukland-bröderna är nog i precis rätt ålder för ett sådant här lopp. På damsidan är de stora favoriterna Lina Korsgren och Britta Norgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.