Foto: Matthias SchraderFoto: Matthias Schrader
 Foto: Matthias Schrader
Foto: Gepa Pictures/ Andreas PranterFoto: Gepa Pictures/ Andreas Pranter
 Foto: Gepa Pictures/ Andreas Pranter

Dopingavstängde Dürr nära comeback

Publicerad

OBERSTDORF. För två år sen dominerade han i Tour de ski.

Sen kom dopingbomben.

Nu kan SPORT-Expressen avslöja att skandalåkaren Johannes Dürr kämpar för en sensationell comeback i världscupen - redan i mars.

- Vi försöker stoppa honom. Men det är inte säkert att vi lyckas med det, säger Österrikes sportchef Markus Gandler.

Mitt under OS i Sotji 2014 kom chockbeskedet.

Världsåkaren Johannes Dürr hade testat positivt för erytropoetin (epo) - alltså bloddoping - och stängdes av från allt tävlande i två år.

Den avstängningen går ut den 25 februari i år, alltså om sju veckor. Och Dürr är helt inställd på att göra en minst sagt kontroversiell comeback i skidspåret.

"Johannes Dürr ringde faktiskt mig"

Enligt SPORT-Expressens uppgifter har 28-åringen tränat stenhårt den senaste tiden och han vill tävla i världscupen igen.

Det finns bara ett problem: Österrikes landslag har stängt av honom på livstid.

- Ja, så ser det ut just nu. Men det kan förändras, säger Markus Gandler, sportchef på Österrikes skidförbund.

- Vi misstänker att Dürr kommer att överklaga och hävda att vi stoppar honom från att arbeta som längdskidåkare.

Varför misstänker ni det?

- Han har skrivit ett brev och skickat till förbundet, där det framgår att han har för avsikt att komma tillbaka och tävla för oss.

Gandler fortsätter:

- Han ringde mig också, faktiskt. Jag kände inte igen numret så jag svarade, men så fort jag hörde att det var Johannes så avslutade jag samtalet. Jag vill inte prata med honom.

 

LÄS MER: Här gömmer sig Johannes Dürr efter dopingskandalen

Andra åkare ilskna

Beskedet om att Johannes Dürr är på väg tillbaka möts med ilska bland åkarna årets Tour de ski.

Han dominerade stort i just den här tävlingen för två år sedan, då han slutade trea i sammandraget och sopade hem cirka 300 000 kronor i prispengar.

Det var bara månader innan han avslöjades som fuskare.

- Han ska göra comeback? Det är fruktansvärt att man efter ett sånt grovt dopingbrott kan komma tillbaka så fort, säger den svenske stjärnan Emil Jönsson.

- Det måste införas hårdare straff så att vi får bort skiten helt. Han borde inte få en andra chans.

Norske Sjur Röthe, som slutade femma i Tour de ski för två år sen, håller med:

- Jag längtar inte efter att se honom här, om man säger så. Men reglerna ser ut som de gör och om Österrike tar ut honom... då är han tillbaka.

 

LÄS MER: Dürrs förklaring till dopingen: "Min son grät hela tiden"

"Vill inte se honom här igen"

Den franske toppåkaren Maurice Manificat blir rejält uppretad när han får nyheten om Dürr.

- Jag vill inte se honom här igen! Jag tycker att han borde vara avstängd på livstid, säger Manificat bestämt.

- Vi är lika gamla, han och jag. Vi har tävlat mot varandra i så många år. Och plötsligt - från ingenstans! - blev han så otroligt mycket bättre. Värst var det på Tour de ski för två år sen. Det var helt omöjligt att slå honom.

- Och ja, sen kom beskedet att han var dopad...

Johannes Dürr skulle potentiellt kunna vara tillbaka till "Ski Tour Canada" som pågår 1-12 mars och avslutar hela världscupsäsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag